Pensioen

Veelgestelde vragen > Pensioen na scheiding

Bij een echtscheiding komt ook het pensioen om de hoek kijken. Hoe zit het met de verdeling en wat moet u regelen? Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen rondom het pensioen na een scheiding.

Als u en uw partner uit elkaar gaan, zal in de meeste gevallen het door ieder opgebouwde pensioen worden verdeeld. Dit geldt overigens alleen als u óf getrouwd bent óf geregistreerd partnerschap heeft. U verdeelt ook alleen het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.

Hoe die verdeling precies gaat, leest u bij de vraag “Hoe zit met met de verdeling van mijn pensioen?”.

WAT MOET U REGELEN OM HET PENSIOEN TE VERDELEN?
Na de scheiding moet aan het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar, waar u en uw ex-partner pensioen opbouwen of hebben opgebouwd, de scheiding worden gemeld. Indien wij uw scheiding hebben geregeld, vullen wij voor u de formulieren in en zorgen wij ervoor dat de betrokken verzekeraars geïnformeerd worden over de gemaakte afspraken.

PENSIOEN IN EIGEN BEHEER
Niet alle pensioenen zijn bij een pensioenfonds of een verzekeraar ondergebracht. Als één van u beiden ondernemer is met een BV, heeft u mogelijk uw pensioen in eigen beheer opgebouwd. Het uitbetalen van dit pensioendeel kan lastig zijn als er niet voldoende geld beschikbaar is op de rekening van de onderneming. De hoofdregel is dat het pensioen voor de partner na scheiding afgestort wordt. Het is dan wel de vraag of het geld beschikbaar is in de onderneming. De Scheidingsplanner Hilversum-Bilthoven-Soest kan in opdracht van één of beide partners zoeken naar alternatieven voor het afstorten van het pensioen.

FISCUS EN EIGEN ONDERNEMING
Er zijn ook nogal wat fiscale haken en ogen bij het verdelen van de waarde van de onderneming en het verdelen van een pensioen in eigen beheer. Hoe één en ander voor u uitpakt, is helemaal afhankelijk van uw omstandigheden. Het is raadzaam hier met de Scheidingsplanner naar te kijken, bijvoorbeeld in samenwerking met uw accountant.

Het verdelen van de pensioenen kan op onderstaande manieren:

  1. Pensioenverevening 
    Bij pensioenverevening hebben u en uw ex-partner ieder recht op de helft van beide ouderdomspensioenen die tijdens het huwelijk of tijdens het geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd. Wat daarvoor is opgebouwd verdeelt u dus niet! Er kan ook sprake zijn van een andere verdeling dan ieder de helft. Dit is het geval als u dit heeft afgesproken in de huwelijkse voorwaarden of in het echtscheidingsconvenant. Dan gelden uiteraard die afspraken.

Pensioenverevening houdt in dat u op het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat, de helft van zijn/haar pensioenuitkering ontvangt van hetgeen hij of zij tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. En uw ex-partner ontvangt juist de helft van uw pensioenuitkering, die u tijdens het huwelijk heeft opgebouwd, op het moment dat u met pensioen gaat.

Verder geldt bij pensioenverevening dat als uw ex-partner overlijdt, u het aan hem/haar toebedeelde deel van uw ouderdomspensioen terugkrijgt. En dat u niet langer de helft van zijn/haar pensioen ontvangt. En als u zelf komt te overlijden, dan ontvangt uw ex-partner geen deel meer van uw ouderdomspensioen. Maar ontvangt hij of zij juist weer het eigen, volledige pensioen.

  1. Pensioenconversie
    U kunt in plaats van het pensioen te verdelen, ook kiezen voor conversie. Conversie wil zeggen dat het door u opgebouwde pensioen wordt gesplitst in een zelfstandig pensioen voor u en een zelfstandig pensioen voor uw ex-partner.

Het verschil met pensioenverevening is dat u het pensioen van uw ex-partner ontvangt op het moment dat u 65 wordt en niet op het moment dat uw ex-partner 65 wordt. Voor uw ex-partner geldt hetzelfde. Een ander verschil is dat u bij overlijden van uw ex-partner uw deel van zijn of haar pensioen blijft ontvangen. Daarentegen krijgt u het deel van uw pensioen, dat naar uw ex-partner ging, niet terug. Bij pensioenconversie wordt het door u opgebouwde pensioen eigenlijk als het ware gesplitst in een pensioen voor u en een pensioen voor uw ex-partner.

Voor scheidende partners kan het lastig zijn een keuze te maken tussen verevening en conversie. De Scheidingsplanner kan de verschillen duidelijk in beeld brengen, zodat u gemakkelijker een beslissing kunt nemen.

Wanneer u een eigen onderneming heeft, heeft u waarschijnlijk uw pensioen in eigen beheer opgebouwd. Daar zitten voor- en nadelen aan. Als u ervoor gekozen heeft het pensioen in eigen beheer op te bouwen, houdt dit in dat u op de balans van uw onderneming een reservering voor uw pensioen opneemt.

SCHEIDEN EN PENSIOEN IN EIGEN BEHEER
Het tijdens uw huwelijk opgebouwde pensioen in eigen beheer zult u met uw ex-partner moeten delen wanneer u uit elkaar gaat. Tenzij in de huwelijkse voorwaarden is vastgelegd dat dit pensioen buiten de verdeling valt of u samen andere afspraken maakt.

Het ligt voor de hand dat uw ex-partner voor zijn of haar pensioen niet afhankelijk wil zijn van de toekomstige ontwikkelingen van uw bedrijf en de door de Pensioen-BV behaalde beleggingsresultaten. Vandaar dat vaak gevraagd wordt om het pensioen voor de ex-partner af te storten bij een verzekeraar. Maar de reservering op de balans is niet altijd een reëel gevulde spaarpot. Vaak is het geld gebruikt in het bedrijf, bijvoorbeeld voor investeringen. Het kan dus heel lastig zijn om ineens een flink bedrag bij een verzekeraar te moeten afstorten.

WAARDERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER
Daarnaast is het nog de vraag welk bedrag moet worden afgestort bij de pensioenverzekeraar. Het nemen van de helft van de reservering is niet toereikend. Aan de hand van de pensioenbrief en de pensioenberekening is te berekenen welk bedrag afgestort moet worden.

WAT NU ALS HET GELD NIET IN DE EIGEN ONDERNEMING AANWEZIG IS?
Als de BV de middelen niet heeft om af te storten en niet aan geld kan komen, kunnen andere afspraken gemaakt worden tussen de partners. Bijvoorbeeld dat afstorting op een later tijdstip plaatsvindt of dat het pensioen wordt verrekend met een lijfrente of ander vermogen.

Wij helpen u om de wetgeving omtrent pensioenen inzichtelijk te krijgen en de keuzes die er zijn te maken. Voor directeur-grootaandeelhouders is het pensioen als dat in eigen beheer wordt gehouden een stuk complexer. Juist door onze jarenlange ervaring met deze materie kunnen wij u hierin goed helpen.

Meer weten over scheiden? Lees ook:

Waarom de Scheidingsplanner Hilversum – Bilthoven – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

 

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 035 – 692 16 69  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

Scheidingsplanner Hilversum-Bilthoven-Soest

Scheiden in Hilversum, Bilthoven, Soest, Naarden, Bussum, Huizen, Laren, Blaricum, Muiderberg, Baarn, Muiden, Weesp, Eemnes, Hilversumse Meent, Ankeveen, ‘s-Graveland, Kortenhoef, Oud-Loosdrecht, Nieuw Loosdrecht, Hollandsche Rading en Nederhorst den Berg.

Volg ons op

Facebook
LinkedIn
Google+
YouTube

Meer weten?

Bel 035-692 16 69 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.