Scheiden en eigen huis

Scheiden en een eigen huis

Als u op zoek bent naar een koopwoning, worden er voor uw gemak regelmatig speciale Open Huizen Dagen georganiseerd. Met als doel dat u op een eenvoudige manier zonder afspraak vrijblijvend huizen kan bezichtigen om u breed te kunnen oriënteren. Tijdens zo’n bezichtiging kan het zomaar gebeuren dat u tegen uw droomhuis oploopt. Zo’n huis waarbij u meteen het gevoel heeft van: ja gevonden, dit is het helemaal! Alleen nog een andere kleur of ander behang op de muur, maar verder is het helemaal perfect. Zo’n huis waarvan u meteen weet dat u hier samen met uw partner oud in wilt worden. En natuurlijk gunnen wij een ieder een lang en gelukkig leven samen in dat droomhuis, maar helaas overkomt het één op de drie stellen dat de liefde onderling toch na loop van tijd over is. En hoe gaat het dan verder met dat droomhuis? We geven u graag wat meer inzicht rondom de vraagstukken over scheiden en een eigen huis.

Wat komt er allemaal kijken bij scheiden en eigen huis?

Een eigen huis is één van de meest complexe vraagstukken bij een echtscheiding. Wanneer u samen met uw ex-partner in een koophuis woont, spelen verschillende zaken een rol:

  • Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit?
  • Rest er nog een hypotheekschuld op de woning?
  • Heeft de woning overwaarde?
  • Heeft één van beiden nog de wens om in de woning te blijven wonen?
  • Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld?
  • Hoe regelt u de zaken rondom de eigen woning en scheiding in uw belastingaangifte?

Mocht één van u in de koopwoning willen blijven wonen, dan is de belangrijkste vraag of dat financieel haalbaar is. Om daar duidelijkheid over te krijgen, zult u eerst al uw financiële zaken op een rijtje moeten zien te krijgen. Eerst moet uw inkomen na de scheiding inzichtelijk zijn zodat u kunt bepalen of de hypotheek van de woning hiervan te betalen is. Voor de tijdelijke situatie tot de scheiding definitief is, kunt u samen afspreken wie voorlopig in de woning blijft. Komt u er samen niet uit, dan kunt u aan de rechter een voorlopige voorziening vragen voor het gebruik van de woning.

Hoe zit het met de hypotheek?

Belangrijke vragen hierbij zijn onder anderen:

  • Hoe ziet de hypotheek eruit?
  • En welke levensverzekeringen of beleggingsrekeningen zijn gekoppeld aan de hypotheek?

Als duidelijk is hoe de hypotheek is opgebouwd, kan bepaald worden of er over- of onderwaarde in het huis zit. Een hypotheek is vaak meer dan alleen een geldlening. Er zitten veelal één of meerdere andere producten aan gekoppeld, zoals een levensverzekering en/of een beleggings- of spaarrekening om een geldbedrag bij elkaar te sparen om later uw hypotheek mee te kunnen aflossen. Ook deze zaken moet u goed regelen als u gaat scheiden.

Hoe zit het met de Belastingdienst bij scheiden met een eigen huis?

Een scheiding kent ook veel fiscale gevolgen. Een eigen huis is bij een scheiding echter vaak een fiscale valkuil als men zich niet goed laat informeren en daarom niet de juiste beslissingen neemt. We geven u hier één voorbeeld van hoe de Belastingdienst tegen bepaalde zaken aankijkt.

De eigen woningregeling

Het heeft gevolgen voor de eigen woningregeling als een van de partners de eigen woning verlaat. Volgens de scheidingsregeling wordt het huis – fiscaal gezien – voor de vertrekkende partner nog maximaal twee jaar lang als eigen woning aangemerkt. Het hangt van de juridische eigendomsverhouding en de juridische schuldverhouding af, wie van de partners het eigenwoningforfait en de aftrekbare rente in die periode moet aangeven. Bij gemeenschap van goederen is dit 50/50, bij huwelijkse voorwaarden kan de eigendomsverhouding anders liggen.

Wanneer gaat nu die tweejaarperiode in. Als een veel voorkomend voorbeeld: de partners zijn reeds 1 ½ jaar uit elkaar en één van de partners is ook al ingetrokken bij een nieuwe partner. Met het regelen van de scheiding is gewacht tot ze in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen en het met de kinderen goed loopt. In de praktijk wordt vaak gedacht, dat de tweejaarperiode eerst gaat lopen als de partners ieder op een eigen woonadres staat ingeschreven.

Maar is dat zo?

Het antwoord is nee, de termijn gaat in op het moment dat één van de partners het huis definitief verlaat. Dat hoeft uiteraard niet het moment te zijn waarop men uit de woning vertrekt. Als de beslissing om ook daadwerkelijk te gaan scheiden dan nog niet genomen is, dan gaat de tweejaarperiode nog niet in. Op het moment dat het duidelijk is dat herstel van de relatie niet meer mogelijk is, gaat de tweejaarperiode in. In het voorbeeld is na een half jaar duidelijk geworden dat de scheiding onomkeerbaar is, doordat één van de partners  bij de nieuwe partner is gaan wonen. Van de tweejaarperiode is dus al een jaar voorbij. De horizon om met behoud van de aftrek van de hypotheekrente de zaken samen te regelen is een heel stuk korter geworden dan men dacht.

 

Meer nieuws over dit thema

Onze aanpak en expertise

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - SoestVan huis uit zijn wij financiële specialisten gespecialiseerd in echtscheidingen. Het vraagstuk scheiden en een eigen huis kent dus geen geheimen voor ons. Samen zetten we de financiële impact van de scheiding voor u beiden op een rijtje. Meestal hebben de scheidende partners hun wensen ten aanzien van de woning: kan één van ons wel of niet in de woning blijven wonen. Daarbij zijn de hypotheekverstrekkers vaak een frustrerende factor: pas na de officiële ontbinding van het huwelijk waarbij het convenant (de overeenkomst) met al uw afspraken klaar is en de beslissingen het liefst al zijn genomen zodat men duidelijkheid heeft, willen zij een beoordeling maken of deze wensen wel haalbaar zijn. En als ze dat soms al vóór de echtscheiding willen doen, is een wachttijd van 4 maanden op een antwoord eerder regel dan uitzondering.

Wij bekijken tijdens het scheidingstraject al of de woonwensen mogelijk zijn of niet. Soms kan in het uiterste geval de conclusie zijn, dat we een voorlegsituatie bij de hypotheekverstrekker voorstellen wegens bijzondere omstandigheden. Zo kunnen wij u samen sneller duidelijkheid en rust geven.

Lees meer over ‘Waarom de Scheidingsplanner?’

Meer weten of een afspraak maken?

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. Zo weet u precies wat belangrijk is in deze hectische periode.

Vraag hier het gratis scheidingsboekje aan

En heeft u nog vragen? Natuurlijk staan we graag voor u klaar. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 035 – 692 16 69 of vul hieronder uw gegevens in, wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

Scheidingsplanner Hilversum-Bilthoven-Soest

Scheiden in Hilversum, Bilthoven, Soest, Naarden, Bussum, Huizen, Laren, Blaricum, Muiderberg, Baarn, Muiden, Weesp, Eemnes, Hilversumse Meent, Ankeveen, ‘s-Graveland, Kortenhoef, Oud-Loosdrecht, Nieuw Loosdrecht, Hollandsche Rading en Nederhorst den Berg.

Volg ons op

Facebook
LinkedIn
Google+
YouTube

Meer weten?

Bel 035-692 16 69 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.