Ouderschapsplan

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Wat is een ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan kun je als een hulpmiddel zien. Een hulpmiddel om na te denken over de tijd die komen gaat. De nieuwe toekomst. Een tijd waarin je elkaar niet meer dagelijks ziet en niet meer dagelijks spreekt. Een goed ouderschapsplan geeft jullie kinderen in ieder geval duidelijkheid en rust. Het zorgt er ook voor dat de overgang naar hun nieuwe leven zo soepel mogelijk verloopt. Daarnaast geeft het ouderschapsplan richting aan jullie toekomstige rol als ouders. Door jullie afspraken over de kinderen goed vast te leggen weet eenieder waar hij/zij aan toe is.

Is een ouderschapsplan verplicht?

Je bent wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen voor minderjarige kinderen. Wettelijk gezien stelt de overheid dat je minimaal de volgende afspraken moet maken over de verzorging en opvoeding van de kinderen:

  • Hoe ga je de zorg en opvoeding verdelen?
  • Hoe ga je elkaar informeren over belangrijke onderwerpen?
  • Hoe ga je de kosten van de verzorging en opvoeding verdelen?

Wat ons betreft houdt een goed ouderschapsplan echter meer in dan alleen deze drie minimale afspraken. Een ouderschapsplan moet namelijk goed bij jullie situatie passen; zowel bij jullie kinderen als bij jullie als ouders. Denk dus samen goed na over wat de kinderen de komende jaren nodig hebben. Kijk naar wat voor de kinderen belangrijk is bij de scheiding. En hoe je in de toekomst samen wenst te communiceren over belangrijke beslissingen.

Ouderschapsplan niet getrouwd

Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht voor alle scheidende ouders ongeacht hoe ze met elkaar hebben samengeleefd. De verplichting geldt dus zowel voor gehuwden als voor geregistreerde partners en voor samenwoners met minderjarige kinderen.

Wat is een goed ouderschapsplan?

In ieder geval zijn minimaal deze afspraken in een goed ouderschapsplan opgenomen:

  • Hoe de zorg- en opvoedingstaken en de omgang verdeeld gaan worden. Zo moeten jullie bijvoorbeeld vastleggen waar het kind verblijft, hoeveel tijd hij/zij met iedere ouder doorbrengt en wie welke taken op zich neemt
  • Op welke manier jullie elkaar informatie gaan verstrekken en hoe jullie met elkaar overleg gaan plegen
  • Hoe jullie omgaan met de kosten van de verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen

Wij adviseren echter om ook zoveel mogelijk afspraken over dagelijkse dingen concreet en gedetailleerd in het ouderschapsplan vast te leggen. Een goed ouderschapsplan vormt namelijk het fundament voor jullie toekomst. Door goede en duidelijke afspraken heb je een kleinere kans dat er in de toekomst conflicten gaan ontstaan. En als er toch verschillen gaan ontstaan, dan weet je er meestal samen beter mee om te gaan. Concrete en gedetailleerde afspraken helpen dus om misverstanden en conflicten zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 035 – 692 16 69 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.


Meer over het ouderschapsplan

Kwaliteit verzekerd

Ben achteraf nog steeds heel blij, dat ik het op deze manier heb aangepakt, heb me in deze moeilijke tijd gesteund gevoeld, en ik zou gezien mijn ervaring dit aan iedereen aanraden. Heb er ook heel veel van geleerd, inderdaad ”de totaaloplossing voor elke scheiding”.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Bilthoven – Hilversum – Huizen – Naarden – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.