ouderschapsplan bij een scheiding - Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - Soest - Het Gooi

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Wat is een goed ouderschapsplan?

Als u kinderen heeft, is een goed ouderschapsplan misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw scheiding. Want u bent waarschijnlijk niet alleen onzeker over uw eigen toekomst, maar in de eerste plaats ook over de toekomst van uw kinderen. Dit zijn de over het algemeen de belangrijkste vragen:

  • Hoe gaan wij met elkaar onze toekomstige rol als ouders invullen?
  • Hoe zorgen wij ervoor dat de overgang naar de nieuwe toekomst zo soepel mogelijk verloopt?
  • Hoe kunnen wij onze kinderen rust en duidelijkheid geven in deze vaak emotionele periode?

Een goed ouderschapsplan met praktische afspraken vormt voor deze vragen de basis.


Het ouderschapsplan is de fundering 

In 2009 is wettelijk vastgelegd dat ouders die gaan scheiden verplicht zijn om een ouderschapsplan op te stellen. Deze verplichting geldt ook voor mensen die samenwonen, samen kinderen hebben en uit elkaar gaan. Het ouderschapsplan is van toepassing voor minderjarige kinderen.

Lees verder


Een goed ouderschapsplan betekent concrete afspraken

Uit de praktijk blijkt dat geen of vage afspraken maken meestal tot misverstanden en conflicten leidt. En dat wilt u natuurlijk voorkomen. Zo zien wij vaak dat er een ouderschapsplanmodel is ingevuld waarin op het overgrote deel van de vragen als antwoord ‘in overleg’ is gegeven. We begrijpen dat wel, maar het overleg is nu vaak al ingewikkeld genoeg en de communicatie wordt er meestal niet makkelijker op.

De zomervakantie van de kinderen is een goed voorbeeld van. In de praktijk vaak aangegeven: in overleg of beiden drie weken. Maar wanneer maakt u dan deze keuze? In januari, februari of zelfs mei? En wie ‘krijgt’ de eerste drie weken? Want ‘we’ gingen altijd de eerste drie weken? En mag diegene dan altijd de eerste drie weken of wisselen we dat per jaar? Wees dus zo concreet en gedetailleerd mogelijk.


Leg dagelijkse en niet-dagelijkse dingen vast in het ouderschapsplan

Het in het ouderschapsplan concreet vastleggen van beslissingen over dagelijkse dingen lijkt vooraf misschien overdreven. Maar het kan na een scheiding dus veel ellende voorkomen. Denk echter ook meteen na over allerlei andere niet-dagelijkse dingen die u belangrijk vindt voor uw kinderen. Ook dit zorgt ervoor dat er later geen misverstanden en conflicten voorvallen. Denk bijvoorbeeld aan:

Lees verder


Gratis werkmodel ouderschapsplan

Om u op weg te helpen hebben wij een werkmodel ontwikkeld. U kunt hier gratis ons werkmodel ouderschapsplan downloaden zodat u het in uw eigen tempo kunt invullen. Het ingevulde werkmodel kunt u als basis gebruiken voor de afspraken in het ouderschapsplan.

Download het werkmodel ouderschapsplan 1 kind

Download het werkmodel ouderschapsplan meerdere kinderen


Wat wij voor u kunnen betekenen

De Scheidingsplanner Hilversum – Bilthoven – Soest begeleidt u in het overleg over de afspraken die in het ouderschapsplan komen te staan. Hierbij denken wij actief met u mee. Ook geven wij u tips en adviezen. Samen met u stellen wij een goed ouderschapsplan op, waarin precies wordt opgenomen hoe u de zorg voor uw kinderen met elkaar gaat verdelen. Met afspraken die in de praktijk ook echt werken. Het ouderschapsplan bevat tevens de financiële afspraken, zoals een uitgebreide berekening van de kinderalimentatie toegespitst op uw situatie. Zo zorgen we er samen voor dat er praktische afspraken gemaakt worden die uw kinderen duidelijkheid en rust geven.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 035 – 692 16 69 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

[si-contact-form form=’3′]

Evalueer na de scheiding het ouderschapsplan

Uw kinderen zullen zich in de toekomst gaan ontwikkelen. Ze worden ouder, krijgen andere interesses en zullen steeds meer eigen keuzes willen gaan maken. Zoals wat ze bijvoorbeeld met de feestdagen willen gaan doen. Hierdoor verandert de situatie. Daarnaast kunnen uw omstandigheden ook gaan wijzigen, bijvoorbeeld omdat u in verband met een nieuwe baan op grotere afstand gaat wonen of omdat u een nieuwe partner in uw leven heeft. Het ouderschapsplan zal dus met u én uw kinderen moeten meegroeien en geëvalueerd en aangepast moeten worden.

Lees meer over het aanpassen van het ouderschapsplan na de scheiding


Tip ouderschapsplan: geef uw kinderen een stem

Ouders zijn verplicht hun kinderen te betrekken bij het ouderschapsplan. Geef uw kinderen de kans om zich te uiten en te vertellen wat zij belangrijk vinden. Kinderen zijn al heel jong goed in staat om hun belangen duidelijk te maken. Schep hierbij niet te veel verwachtingen en geef aan dat u samen uiteindelijk bepaalt welke afspraken er gemaakt gaan worden. Het belangrijkste is dat uw kinderen zich gehoord voelen. De rechter vraagt kinderen vanaf 12 jaar sowieso naar hun mening en weegt die mening mee in de uiteindelijke beslissing.


Meer over het ouderschapsplan

Kwaliteit verzekerd

Ben achteraf nog steeds heel blij, dat ik het op deze manier heb aangepakt, heb me in deze moeilijke tijd gesteund gevoeld, en ik zou gezien mijn ervaring dit aan iedereen aanraden. Heb er ook heel veel van geleerd, inderdaad ”de totaaloplossing voor elke scheiding”.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Bilthoven – Hilversum – Huizen – Naarden – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.