Hoe kan ik de echtscheiding regelen?

Hoe kan ik de echtscheiding regelen?

Heeft u besloten om te gaan scheiden? Uit onderzoek* onder gescheiden mensen is gebleken dat het inschakelen van professionele hulp door ruim driekwart van de ondervraagden noodzakelijk wordt geacht. Met name omdat zonder hulp het zoveel moeten regelen en het maken van afspraken enorm tegenvalt. Men had vooral veel moeite met alle zaken rondom de kinderen en de financiën. Uit het rapport is ook gebleken dat – achteraf gezien – men dingen graag anders had gedaan en informatie te heeft gemist. Men had vooral meer behoefte aan informatie over rechten en plichten en financiële zaken.

Maar door wie laat u nu de echtscheiding regelen? Er is tegenwoordig een zee aan keuze in professionele begeleiding: advocaat, mediator, bemiddelaar. Bij wie voelt u zich als een vis in het water? Dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van uw wensen en behoeften. Welke belangen staan bij u voorop? Voor uw gemak hebben wij alle keuzemogelijkheden op een rijtje gezet.

  • helemaal mee eens
  • grotendeels mee eens
  • grotendeels mee oneens
  • geen/andere mening

Professionele hulp is noodzakelijk

Scheiding regelen: Mediation

Willen u en uw partner graag in onderling overleg de echtscheiding regelen? Dan kunt u voor een mediator kiezen. Een mediator is onpartijdig en begeleidt de gesprekken tussen u en uw partner. In principe maakt u bij mediation samen de afspraken voor alle zaken die bij een scheiding komen kijken. De mediator helpt u in het proces en houdt rekening met de gevoelens van u allebei. Hij/zij zal u in duidelijke taal informeren, uw wensen inventariseren en zal met alternatieven komen als u in het proces vastloopt. Zo kunt u tot oplossingen komen, die voor u en voor uw ex-partner aanvaardbaar zijn. En dat is in uw beider belang én in het belang van uw kinderen. Het grote voordeel van mediation is het feit dat een mediationtraject doorgaans korter duurt, minder kost en minder stressvol is dan bijvoorbeeld de gang naar de rechter. Veel mediators werken samen met een advocaat, zodat u die niet apart hoeft in te schakelen.

Een aantal andere voordelen van mediation zijn:
• Dingen worden uitgesproken
• U komt er samen uit
• Sneller en goedkoper dan ieder een eigen advocaat

Realiseer u wel dat mediation geen beschermd beroep is. Kies daarom voor een mediator die de nodige opleidingen heeft gevolgd. Kijk daarbij ook hoe de mediator op financieel en fiscaal gebied is onderlegd. Juist op die gebieden worden vaak niet de juiste afspraken gemaakt. Beoordeel de mediator dus ook op zijn/haar kennis en ervaring op het gebied van woning en hypotheek, pensioen, fiscale zaken, alimentatie, etc. En kies tot slot ook altijd voor een mediator waar u beiden een goed gevoel bij heeft en die u beiden vertrouwt.

Lees meer over mediation.

Scheiding regelen: Advocaat

Een advocaat bespreekt vaak de echtscheiding met u met name op juridisch vlak. U moet zelf afspraken maken over bijvoorbeeld de kinderen en de alimentatie. De advocaat neemt alleen met u door welke afspraken er in het verzoek tot echtscheiding moeten komen te staan. Pas wanneer dit verzoek compleet is, wordt dit naar de rechtbank gestuurd. U kunt de echtscheiding regelen door een gezamenlijke advocaat te nemen of u kunt ieder een eigen advocaat inschakelen. Als u kiest voor een gezamenlijke advocaat, dan wilt u samen de scheiding regelen en samen afspraken maken. Een gezamenlijke advocaat is echter geen mediator! In het overzicht onderaan deze pagina zijn de verschillen duidelijk voor u in kaart gebracht.

Als u onderling geen afspraken kunt maken, dan zult u – als u zich door een advocaat wilt laten vertegenwoordigen – ieder een eigen advocaat in de arm moeten nemen. In dit geval zal uw advocaat alleen uw belangen behartigen. De advocaten zullen proberen om tot overeenstemming te komen. Lukt dit niet, dan zullen beide advocaten vechten in het belang van hun eigen cliënt. Dit doen zij door procedures te starten in de rechtbank. Over het algemeen duurt de scheiding langer en zijn de kosten veel hoger bij het inschakelen van een (eigen) advocaat.

Bedenk dat een advocaat in veel gevallen zelf geen kennis van zaken heeft op het gebied van uw woning en hypotheek, pensioen, fiscale regels, alimentatie etc. Als u op deze gebieden goede afspraken wilt maken, dan zult u hiervoor nog apart een financiële expert moeten inschakelen. Dat betekent vertraging in het gehele proces en extra kosten.

Scheiding regelen: Scheidingsbemiddelaar

Het verschil tussen een scheidingsbemiddelaar en een mediator is niet altijd duidelijk. Dat komt voornamelijk omdat er veel raakvlakken zijn. Het grootste verschil zit in de werkwijze. Een mediator is het er doorgaans om begonnen het gesprek tussen twee partijen goed te laten verlopen. Een bemiddelaar daarentegen kan blijk geven van eigen opvattingen, zo invloed uitoefenen en een mogelijke oplossing aanreiken. Hij kan ook, anders dan een mediator, met elk van de partijen afzonderlijk overleggen. Een mediator zal daarentegen ervoor zorgen dat cliënten juist wél met elkaar in gesprek blijven.

 Ook een scheidingsbemiddelaar kan over het algemeen uw gehele echtscheiding regelen, met in meer of mindere mate ook het gehele financiële vraagstuk. De algemene vraagstukken worden besproken en de emoties die spelen komen aan bod. Er wordt een ouderschapsplan voor de kinderen gemaakt en een boedelverdeling opgesteld. Als u voor een scheidingsbemiddelaar kiest, heeft u meestal geen eigen advocaat nodig.

Een aantal voordelen van een scheidingsbemiddelaar zijn:
• Er wordt direct een omgangsregeling voor de kinderen afgesproken
• De hoogte van de alimentatie wordt onderling besproken
• U komt er samen uit
• Sneller en goedkoper dan ieder een eigen advocaat

Let er bij uw keuze van een scheidingsbemiddelaar ook op hoe hij/zij op financieel en fiscaal gebied is onderlegd. Vraag dus naar zijn/haar kennis en ervaring op het gebied van woning en hypotheek, pensioen, fiscale zaken, alimentatie, etc. Hebben zij dit zelf in huis of moeten zij dit uitbesteden aan een expert? Dit laatste zal tot gevolg hebben dat het scheidingstraject meer tijd kost, u wellicht met meerdere partijen te maken krijgt en dus ook met extra kosten.

Scheiding regelen: De Scheidingsplanner

Bij de Scheidingsplanner vindt u alle bovengenoemde vormen onder één dak. Maar wij gaan nog wel een stap verder door uw scheiding óók financieel en fiscaal zo optimaal mogelijk te regelen. Want bij het regelen van een scheiding komt veel meer kijken dan alleen de juridische zaken, de kinderen en de alimentatie. Er spelen veel  financiële vraagstukken, zoals wie blijft er in de woning wonen, wat wordt het inkomen na de scheiding, uw pensioen enzovoorts. De Scheidingsplanner is een onafhankelijk financieel adviseur gespecialiseerd in echtscheidingen en kijkt naar uw totale financiële plaatje, ook fiscaal én juridisch. Maar omdat een scheiding niet alleen om cijfers draait, komen ook de emoties bij ons aan bod en is onze begeleiding gestoeld op mediation.

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - Soest Voordelen Scheidingsplanner
– Alle voordelen van mediation mét inzicht in uw nieuwe financiële toekomst
– U wordt het samen eens en komt er samen uit
– Uw scheiding ook fiscaal geregeld
– Sneller en goedkoper dan ieder een eigen advocaat

Kortom, een complete scheidingsaanpak met alle begeleiding onder één dak. U heeft ook geen advocaat nodig, ook dat handelen wij voor u af. De Scheidingsplanner helpt u door het hele traject en neemt u alles uit handen. Het startpunt is overleg in een informele en open sfeer, met persoonlijke aandacht voor uw situatie en voor elkaars meningen en emoties. De begeleiding is gericht op het bereiken van de gewenste oplossing, met afspraken die in de praktijk ook echt gaan werken. Zodat u later kunt zeggen ‘we hebben het allemaal goed geregeld’.

En kunt u niet samen aan tafel om uw scheiding te regelen? Anders dan bij een mediator of bemiddelaar, kunt u ons ook inschakelen om alleen voor u de scheiding te regelen.

Totaaloverzicht grootste verschillen tussen mediator, advocaat en Scheidingsplanner

Voor uw gemak hebben we de grootste verschillen van de National AdviesBalie (echtscheidings-wijzer.nl) overgenomen en aangevuld met de werkwijze van de Scheidingsplanner.

Grootste verschillen advocaat, mediator en Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

Waarom de Scheidingsplanner Hilversum – Bilthoven – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

 

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 035 – 692 16 69  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

* Bron: TNS NIPO

Scheidingsplanner Hilversum-Bilthoven-Soest

Scheiden in Hilversum, Bilthoven, Soest, Naarden, Bussum, Huizen, Laren, Blaricum, Muiderberg, Baarn, Muiden, Weesp, Eemnes, Hilversumse Meent, Ankeveen, ‘s-Graveland, Kortenhoef, Oud-Loosdrecht, Nieuw Loosdrecht, Hollandsche Rading en Nederhorst den Berg.

Volg ons op

Facebook
LinkedIn
Google+
YouTube

Meer weten?

Bel 035-692 16 69 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.