co-ouderschap

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Co-ouderschap na de scheiding

Na de scheiding heb je als ouder allebei recht op omgang met jullie kinderen. Je blijft ook samen verantwoordelijk voor de zorg- en opvoedingstaken en de kosten van jullie kinderen. Jullie bepalen met elkaar hoe deze zorg- en omgangsregeling eruit komt te zien. Steeds meer scheidende ouders kiezen hierbij voor co-ouderschap. Maar wat is co-ouderschap precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En is co-ouderschap voor iedereen geschikt?

Wat is co-ouderschap?

Bij co-ouderschap delen jullie als gescheiden ouders samen de zorg- en opvoedingstaken. Hierbij gaat het meestal om een bijna gelijke verdeling van de zorg. Jullie kinderen zijn bijna even vaak bij hun moeder als bij hun vader. Dat kan bijvoorbeeld drie dagen bij de ene ouder en vier dagen bij de andere ouder zijn. Of jullie wisselen per week, dit heeft voor de kinderen als voordeel dat er minder tussendoor verhuisd hoeft te worden. Jullie zelf bepalen hoe jullie het co-ouderschap gaan invullen.

Het kan overigens ook andersom: jullie kinderen wonen continue in één huis en jij als ouder komt daar om de beurt voor hen zorgen. Dit noemen we birdnesting. Hoe een co-ouderschap wordt ingevuld is overigens niet in een wet vastgelegd. Het staat jullie dus vrij om zelf afspraken te maken over hoe je dit wilt gaan invullen.

Basisvoorwaarden co-ouderschap

Co-ouderschap na een scheiding is niet voor iedereen weggelegd. Je moet er van tevoren goed over nadenken of deze vorm bij jullie situatie en bij jullie kinderen past. Het kan mislikken en dan ligt dit vaak aan conflicten tussen de ouders. Jullie moeten dus als ouders op goede voet met elkaar staan om co-ouderschap te laten slagen.

Daarnaast moeten jullie voor een succesvol co-ouderschap minimaal:

  • Bereid zijn er het beste van te maken
  • Flexibel zijn in de opvang van jullie kinderen
  • Ten minste zakelijk met elkaar kunnen overleggen over de kinderen
  • Bij elkaar in de buurt wonen
  • Het in grote lijnen met elkaar eens zijn over de opvoeding
  • Ongeveer dezelfde opvoed- en huisregels aanhouden

Vooral het bij elkaar in de buurt wonen is een belangrijke vereiste. Jullie kinderen kunnen dan zonder al te veel moeite vanuit beide adressen naar school. Ook kan hun leven met vriendjes en clubs gewoon, zoals ze gewend zijn, blijven doorgaan.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 035 – 692 16 69 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Test co-ouderschap

Goed overleg is dus de belangrijkste voorwaarde om co-ouderschap tot een succes te maken. U moet beiden de juiste instelling hebben. En u moet bereid zijn om elkaar nog regelmatig te zien en te spreken. Daarnaast moeten uw kinderen met deze regeling om kunnen gaan. Sommige kinderen kunnen er niet tegen dat ze steeds moeten ‘verhuizen’, andere kinderen vinden dit geen probleem.

Benieuwd of co-ouderschap bij u past? Doe de test!

Ga naar de test

Meer tips en informatie over scheiden

Checklist scheiden
Scheiding regelen

Kwaliteit verzekerd

Ben achteraf nog steeds heel blij, dat ik het op deze manier heb aangepakt, heb me in deze moeilijke tijd gesteund gevoeld, en ik zou gezien mijn ervaring dit aan iedereen aanraden. Heb er ook heel veel van geleerd, inderdaad ”de totaaloplossing voor elke scheiding”.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Bilthoven – Hilversum – Huizen – Naarden – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.