Scheiden en de financiën

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Scheiden en dan financieel

De grootste punten van zorg tijdens een scheiding zijn de financiën, de huisvestiging en de kinderen. Toch worden over het algemeen de financiële gevolgen van een scheiding onderschat. Ook wij horen vaak: “Onze scheiding is niet zo ingewikkeld.” Uit onderzoek komt echter naar voren dat scheidende stellen vaak zaken over het hoofd zien. Bovendien blijkt dat ze over het algemeen niet goed op hoogte zijn van hun financiële rechten en plichten, naast het missen van kennis over de financiële en fiscale wet- en regelgeving die bij een scheiding van kracht zijn. Wij leggen je hier graag in hoofdlijnen uit waar je allemaal aan moet denken.

Scheiden en de financiële gevolgen

Als je gaat scheiden, verandert er op financieel gebied heel veel voor jou. Bedenk hierbij dat de financiën voor 80% je nieuwe toekomst gaan bepalen. Waar voorheen van het gezamenlijk inkomen één huishouden moest draaien, worden dat nu twee huishoudens. De meest gestelde eerste vraag is vaak of een van beiden in het huis kan blijven wonen. Daarna gevolgd door wat de hoogte van de alimentatie is. En niet te vergeten: wat ieder elke maand overhoudt voor de boodschappen en andere kosten. De volgende onderwerpen hebben jouw financiële aandacht nodig tijdens de scheiding.

Partner- en kinderalimentatie

Na de echtscheiding blijf je verplicht om financieel voor elkaar en eventuele kinderen te zorgen. Deze onderhoudsplichten zijn in de wet vastgelegd als partner- en kinderalimentatie. De hoogte en duur van de alimentatie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals inkomen, draagkracht en behoefte. De berekening van de alimentatie is altijd maatwerk, omdat iedere scheiding en situatie anders is. Bij de Scheidingsplanner bekijken we de alimentatie dan ook niet op basis van bedachte globale richtlijnen, maar naar redelijkheid en op basis van eigen inzicht en overleg.

Jullie eigen koopwoning

Een eigen woning kent bij een scheiding veel financiële en fiscale gevolgen. Misschien heeft een van jullie de wens om na de scheiding in het eigen huis te blijven wonen. Hoe moet je het huis dan gaan verdelen? En kan diegene de hypotheek na de scheiding wel overnemen? Hoe zit het met de waardebepaling van de woning? Moet je de ex-partner uitkopen? Allerlei vragen waarmee de Scheidingsplanner jou als financieel specialist uitstekend kan helpen.

Het (gemeenschappelijk) vermogen

Bij jouw scheiding moet jullie gemeenschappelijke vermogen verdeeld worden. Denk bijvoorbeeld aan spaargelden en effecten, levenslooptegoeden en kapitaalverzekeringen. Voor de juiste verdeling moet eerst het vermogen in kaart gebracht worden. Ook moet er gekeken worden naar jouw situatie: ben jij op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen getrouwd of heb jij een geregistreerd partnerschap? Daarna kunnen de meest optimale afspraken worden gemaakt, ook fiscaal gezien.

Verdeling van jullie pensioen

Het pensioen staat meestal niet hoog op de agenda bij een scheiding. Toch maakt het opgebouwde pensioen wettelijk onderdeel uit van alle financiële afspraken. Zo krijg je te maken met de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS), pensioenverevening of pensioenconversie. Wij rekenen graag voor je uit wat voor jullie de beste keuze is.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 035 – 692 16 69 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Bekijk de top 3 vragen over scheiden

Kwaliteit verzekerd

Ben achteraf nog steeds heel blij, dat ik het op deze manier heb aangepakt, heb me in deze moeilijke tijd gesteund gevoeld, en ik zou gezien mijn ervaring dit aan iedereen aanraden. Heb er ook heel veel van geleerd, inderdaad ”de totaaloplossing voor elke scheiding”.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Bilthoven – Hilversum – Huizen – Naarden – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.