Fiscale gevolgen scheiding - Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - Soest - Het Gooi

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Scheiden en de belastingdienst

In de maand maart kennen veel huishoudens stress. Oeps…. de belastingaangifte moet nog de deur uit. Voor velen onder ons een uitstelmoment en een last minute klus. Wist u dat een scheiding ook veel fiscale gevolgen kent? Waarschijnlijk niet, de meeste aandacht gaat meestal uit naar de zorg voor de kinderen, de boedelverdeling en de hoogte van de alimentatie. Toch moet u de fiscale gevolgen van een scheiding niet onderschatten. Goed fiscaal advies tijdens uw scheiding kan u Euro’s besparen en fouten in uw echtscheidingsconvenant voorkomen. Zorg er daarom voor dat u, net als bij uw belastingaangifte, op tijd voldoende zorg besteed aan de fiscaal voordeligste oplossingen. Waar moet u aan denken?


Fiscaal partnerschap

Na uw scheiding verandert uw fiscale partnerschap. U kunt in het jaar waarin u uit elkaar gaat nog samen aangifte van de belasting doen of u kunt het fiscale partnerschap direct ontbinden. Het hangt van uw situatie af wat voor u de meest gunstige keuze is. Het kan soms zelfs ten gunste van bepaalde fiscale gevolgen in uw voordeel zijn om het verzoekschrift tot echtscheiding later in te dienen dan nodig is.


Fiscale gevolgen alimentatie

De kinderalimentatie kent geen fiscale gevolgen, de partneralimentatie wel. Voor de ontvanger is de partneralimentatie belast en voor de betaler aftrekbaar. Maar wat zijn de beste keuzes als de partneralimentatie in natura uitbetaalt wordt, bijvoorbeeld omdat de ex-partner de huur of de hypotheek van de woning betaalt? Of als u het bedrag van de partneralimentatie in één keer wilt afkopen? Breng daarom vooraf alle gevolgen voor de belasting goed in kaart voordat u een beslissing neemt.


Fiscale gevolgen eigen woning

Bij een eigen woning moet u de waarde van de woning met elkaar verdelen. Hierbij kan er sprake zijn van overwaarde of onderwaarde. U moet deze waarde met elkaar verrekenen, anders ziet de Belastingdienst dit als een schenking. Bij overwaarde kan tevens de bijleenregeling meespelen, hetgeen weer invloed op de hypotheekrenteaftrek van een eventueel nieuw aangekochte woning heeft. Daarnaast moet u ook de tweejaarperiode volgens de scheidingsregel voor de renteaftrek goed in de gaten houden.


Fiscale gevolgen pensioen

In de praktijk worden er nog wel eens andere afspraken over het verdelen van het pensioen gemaakt. Bijvoorbeeld omdat één van de partners de overwaarde van de woning niet gefinancierd krijgt om de andere partner uit te kopen. De oplossing wordt nog wel eens gevonden in het uitruilen van het recht op de overwaarde en het recht op het te verevenen pensioen. Fiscaal gezien kan dat echter niet zomaar, laat u zich hier dus goed over adviseren.


Heffingskortingen

Uw scheiding kan gevolgen hebben voor heffingskortingen. Een heffingskorting is een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de te betalen belasting en premies volksverzekeringen. U betaal dan minder belasting en/of premies. U kunt na de scheiding recht krijgen op een heffingskorting of een bestaande korting kan komen te vervallen.


Wat wij voor u kunnen betekenen

Wilt u alle fiscale valkuilen bij uw echtscheiding vermijden? Kies dan voor een financieel/fiscaal specialist in scheidingen met veel ervaring op het gebied van financiën en de fiscus. De belastingdienst geeft zelf niet voor niets de tip om een onafhankelijk adviseur in te schakelen voordat u de afspraken vastlegt. Wij hebben alles in huis (opleidingen én jarenlange ervaring) om uw scheiding onder deskundige begeleiding te regelen. Wij helpen u om alle belastingzaken in kaart te brengen en bekijken samen met u wat de beste keuzes zijn. Zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen en de meest optimale afspraken kunt maken.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 035 – 692 16 69 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Fiscale valkuilen

Een scheiding kent veel fiscale valkuilen. Het is ook een hele klus, zeker omdat de wetgeving rondom de belasting meestal zelden voor slechts één uitleg vatbaar is. We geven hier één voorbeeld van een fiscale valkuil met betrekking tot de eigen woning.

Het heeft gevolgen voor de eigen woningregeling als een van de partners de eigen woning verlaat. Volgens de scheidingsregeling wordt de woning – fiscaal gezien – voor de vertrekkende partner nog maximaal twee jaar lang als eigen woning aangemerkt. Het hangt van de juridische eigendomsverhouding en de juridische schuldverhouding af, wie van de partners het eigenwoningforfait en de aftrekbare rente in die periode moet aangeven. Bij gemeenschap van goederen is dit 50/50, bij huwelijkse voorwaarden kan de eigendomsverhouding anders liggen.

Wanneer gaat nu die tweejaarperiode in. Als een veel voorkomend voorbeeld: de partners zijn reeds 1 ½ jaar uit elkaar en één van de partners is ook al ingetrokken bij een nieuwe partner. Met het regelen van de scheiding is gewacht tot ze in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen en het met de kinderen goed loopt. In de praktijk wordt vaak gedacht, dat de tweejaarperiode eerst gaat lopen als de partners ieder op een eigen woonadres staat ingeschreven.

Lees verder


Waarom een Scheidingsplan®

Kwaliteit verzekerd

Ben achteraf nog steeds heel blij, dat ik het op deze manier heb aangepakt, heb me in deze moeilijke tijd gesteund gevoeld, en ik zou gezien mijn ervaring dit aan iedereen aanraden. Heb er ook heel veel van geleerd, inderdaad ”de totaaloplossing voor elke scheiding”.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Hilversum – Bilthoven – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.