De Belastingdienst en scheiden - Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - Soest - Het Gooi

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

De Belastingdienst en scheiden

De Belastingdienst en scheiden, leuker kunnen we het niet maken. De Belastingdienst constateert jaarlijks veel fouten in gemaakte afspraken en opgestelde echtscheidingsconvenanten. Conclusie is dat er enerzijds tijdens de scheiding te weinig aandacht wordt besteed aan zaken rondom scheiden en de Belastingdienst. En anderzijds dat veel scheidingsbegeleiders die niet financieel onderlegd zijn niet voldoende kennis in huis hebben om de scheiding op dit gebied goed te begeleiden. Wij besteden op deze pagina graag in hoofdlijnen aandacht aan de fiscale gevolgen van een scheiding.

Fiscale gevolgen scheiding

Een scheiding kent, naast juridische, ook veel fiscale wet- en regelgeving die invloed hebben op alle afspraken die je over de financiële vraagstukken met elkaar maakt. Als je tijdens het scheidingstraject hier geen rekening mee houdt en dit niet laat doorrekenen, dan kun geld mislopen of zelfs voor boetes komen te staan. Bedenk ook dat die fiscale wet- en regelgeving vaak niet voor één uitleg vatbaar zijn, laat je dus begeleiden door scheidingsbemiddelaar die fiscaal goed onderlegd is. De Scheidingsplanner is één van de weinige partijen die je ook op fiscaal gebied goed kan adviseren.

Van alle financiële onderwerpen zijn dit de vier vraagstukken die de meeste valkuilen op fiscaal gebieden kennen:

  • De eigen woning
  • Het fiscale partnerschap
  • Verdeling van het pensioen
  • Alimentatie

We lichten deze onderwerpen verder toe.

Belastingdienst echtscheiding een eigen woning

Vooral de eigen woning en de hypotheek zijn belastingtechnisch vaak complex. Vragen die meespelen zijn wanneer jij of jouw ex-partner de woning heeft verlaten en of jullie samen nog als fiscale partners aangifte willen doen. Jullie moeten in ieder geval de waarde van de woning met elkaar verdelen als jullie samen eigenaar zijn van de woning. Hierbij kan er sprake zijn van overwaarde of onderwaarde. Jullie moeten dit met elkaar verrekenen, anders ziet de Belastingdienst dit mogelijk als een schenking en dat heeft weer allerlei andere gevolgen. Bij een overwaarde kunnen tevens de zogenoemde bijleenregeling en de verplichte aflossing van de hypotheekschuld meespelen. Dit heeft invloed op de hypotheekrenteaftrek van een eventueel nieuw aangekochte woning. Daarnaast zullen jullie tevens voor de renteaftrek de tweejaarperiode volgens de scheidingsregel goed in de gaten moeten houden.

In het artikel ‘Belastingdienst echtscheiding eigen woning’ lees je hier meer over.

Hoe zit het met het fiscaal partnerschap?

Jullie zijn fiscaal partner als jullie getrouwd zijn of een fiscaal partnerschap hebben. Ook samenwoners met een samenlevingscontract hebben een fiscaal partnerschap. Dit geldt ook voor samenwoners met kinderen. Er zijn nog meer situaties waarin je een fiscaal partnerschap hebt, alle bijzonderheden vind je op de website van de Belastingdienst. Voor het scheidingstraject geldt: zolang jullie beiden op één adres staan ingeschreven, hebben jullie een fiscaal partnerschap met elkaar.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 035 – 692 16 69 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Waarom een Scheidingsplan®

Kwaliteit verzekerd

Ben achteraf nog steeds heel blij, dat ik het op deze manier heb aangepakt, heb me in deze moeilijke tijd gesteund gevoeld, en ik zou gezien mijn ervaring dit aan iedereen aanraden. Heb er ook heel veel van geleerd, inderdaad ”de totaaloplossing voor elke scheiding”.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Bilthoven – Hilversum – Huizen – Naarden – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.