De zorgregeling-omgangsregeling

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Kinderen hebben recht op beide ouders

Ouders hebben na de echtscheiding allebei het recht om de kinderen te blijven zien. In de wet staat zelfs dat de kinderen het recht hebben om met beide ouders een goede band te behouden. Het is van groot belang dat beide ouders het contact tussen de kinderen met de andere ouder bevorderen. Met het opstellen van de zorgregeling/omgangsregeling moet dan ook zorgvuldig worden omgegaan.

Wat is een zorgregeling/omgangsregeling?

Tijdens het scheidingstraject moet je samen gaan bepalen wanneer de kinderen bij de ene en bij de andere ouder verblijven. Deze ouder wordt de verzorgende ouder genoemd. Je moet ook met elkaar bespreken wanneer de kinderen contact hebben met de andere (niet-verzorgende) ouder. Deze afspraken leg je vast in de zorgregeling/omgangsregeling.

Daarnaast schrijft de wet voor dat een kind ook recht heeft op omgang met andere personen met wie hij een nauwe persoonlijke betrekking heeft. Denk bijvoorbeeld aan grootouders, pleegouders, stiefouders en ex-partner(s). Voor jullie kinderen vallen door de scheiding al veel zekerheden weg, het geeft hun rust en duidelijkheid als er in het traject ook aandacht aan het contact met deze andere personen wordt besteed.

Wat staat er in de zorgregeling/omgangsregeling?

Behalve dat een kind recht heeft op contact met beide ouders, wordt er in de wet verder niet aangegeven hoe de zorgregeling/omgangsregeling moet worden verdeeld over beide ouders. Je moet hierover zelf met je ex-partner afspraken maken. Er zijn allerlei praktische zaken waardoor de ene afspraak bij jullie wel kan werken en een andere afspraak niet. Denk maar eens aan het afstemmen van de schooltijden op werktijden. Maar ook de wensen van de kinderen en hun (on)mogelijkheden spelen hierin een rol.

Een goed afgestemde zorgregeling/omgangsregeling is overigens niet het enige wat gescheiden ouders overeen dienen te komen. Er zijn nog een heleboel andere praktische zaken te regelen, zoals vakanties, verjaardagen, het halen en brengen, eventuele ziekte, sportbeoefening, opvoedingsafspraken en nog veel meer. Al deze afspraken komen terug in het ouderschapsplan dat jullie wettelijk verplicht zijn om op te stellen als jullie  minderjarige kinderen hebben. Het ouderschapsplan wordt tezamen met het scheidingsconvenant ingediend bij de rechtbank voor de aanvraag van de scheiding (zowel bij een huwelijk als bij een geregistreerd partnerschap). Voor samenwoners is het ouderschapsplan ook verplicht. De rechtbank speelt echter geen rol bij het ouderschapsplan als je er samen uit kunt komen.

Tot welke leeftijd geldt een zorgregeling/omgangsregeling voor een kind?

De zorgregeling/omgangsregeling geldt in principe totdat het kind meerderjarig wordt; zodra het kind 18 jaar oud wordt vervalt de zorgregeling/omgangsregeling. Hou bij het opstellen van de contactregeling rekening met de leeftijd en de belangen van jullie kinderen. Een regeling voor een baby zal er over het algemeen anders uitzien dan een regeling voor een tiener. Zo is het voor een baby of peuter beter om frequente korte contacten af te spreken met de niet-verzorgende ouder in plaats van een weekendregeling. Tieners vinden het daarentegen vaak belangrijk dat zij meer zelf de vrijheid hebben om te bepalen wanneer ze bij welke ouder zijn. Neem dit mee in het overleg met het kind en in de omgangsregeling. Volgens de wet moeten kinderen op een manier die bij hun leeftijd past worden betrokken bij de invulling van het ouderschapsplan. In de praktijk zal dit ongeveer vanaf de basisschool leeftijd zijn.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 035 – 692 16 69 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.


Bekijk meer over scheiden met kinderen

Boekentips scheiden en kinderen

Wilt u zich verder verdiepen in dit onderwerp? Wij hebben voor u een aantal boeken geselecteerd als hulpmiddel voor een scheiding waarbij kinderen zijn betrokken. Er zijn boektips voor volwassenen en boekentips voor de kinderen.

Ga naar de boekentips scheiden en kinderen


Meer tips en informatie over scheiden

 Samen scheiden/mediation
 Financieel advies bij een scheiding
 Checklist scheiden
 Vechtscheiding

Kwaliteit verzekerd

Ben achteraf nog steeds heel blij, dat ik het op deze manier heb aangepakt, heb me in deze moeilijke tijd gesteund gevoeld, en ik zou gezien mijn ervaring dit aan iedereen aanraden. Heb er ook heel veel van geleerd, inderdaad ”de totaaloplossing voor elke scheiding”.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Bilthoven – Hilversum – Huizen – Naarden – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.