scheiden met kinderen

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Wat te doen bij scheiding met kinderen?

Hoe je het ook wendt of keert, een scheiding is voor een kind altijd vervelend. Ze gaan met grote veranderingen te maken krijgen: de veilige basis van het gezin valt weg, net als de dagelijkse aanwezigheid van beide ouders. En misschien moeten ze zelfs wel verhuizen of naar een nieuwe school. Daarom is het belangrijk dat jullie scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Maak dus geen ruzie waar zij bij zijn en probeer ten alle tijden een vechtscheiding te voorkomen. Betrek ze daarnaast goed bij het proces en geef ze niet het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Na jullie scheiding blijven jullie samen verantwoordelijk voor jullie kinderen, zowel voor hun zorg als financieel. Jullie krijgen onder meer te maken met een zorgregeling, het ouderschapsplan en de kinderalimentatie. Zorg ervoor dat je hierover weloverwogen afspraken maakt die in de praktijk gaan werken. Dit lukt het beste onder begeleiding van een scheidingsadviseur, zoals de Scheidingsplanner.

Wat doet scheiden met een kind?

Hoe jullie kinderen jullie scheiding ervaren is dus sterk afhankelijk hoe jullie als ouders met jullie scheiding omgaan. Daarnaast heeft de leeftijd van de kinderen en hun karakter hierop veel invloed. Maar ondanks dat ze veel last van jullie scheiding kunnen hebben, blijkt uit onderzoek dat het met de meeste kinderen op den duur wel weer goed gaat. Kinderen zijn namelijk flexibel en kunnen vaak meer hebben dan we denken. Ze kunnen ook de voordelen zien: geen ruzie meer tussen papa en mama, twee keer hun verjaardag vieren met twee keer zoveel cadeautjes en dubbele vakanties. Op de pagina ‘Een scheiding verwerken als kind’ geven we een aantal tips om jullie kinderen te kunnen helpen.

Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?

Dit is een belangrijke eerste stap. Veel ouders wachten hier te lang mee, meestal vanuit de gedachten dat ze hun kinderen hiermee beschermen. Kinderen vermoeden echter al snel dat er iets mis is, ze krijgen vaak meer mee dan je denkt. Houd de plannen om uit elkaar te gaan dan ook niet te lang verborgen, maar betrek ze tijdig bij het proces. Vertel ze in ieder geval:

  • Dat jullie niet meer samen in één huis blijven wonen
  • Dat jullie altijd van hen blijven houden en voor hen blijven zorgen
  • Dat ze jullie altijd alles kunnen vragen
  • Dat het niet hun schuld is, maar dat het te maken heeft met moeilijkheden tussen jullie beiden
  • Dat het besluit definitief is en dat ze echt niets kunnen doen om jullie weer bij elkaar te brengen

Je leest er hier meer over:  ‘Scheiden, hoe vertel ik het mijn kind?’

De zorgregeling of omgangsregeling

In de zorg-of omgangsregeling maken jullie afspraken over het contact tussen beide ouders. Beide ouders hebben na de scheiding het recht om de kinderen te blijven zien. In de wet is zelfs vastgelegd dat de kinderen het recht hebben om met beide ouders een goede band te behouden. Jullie leggen onder meer vast wanneer en hoe lang de andere ouder de kinderen ziet. De zorg-of omgangsregeling maakt onderdeel uit van het ouderschapsplan.

Het ouderschapsplan

Gehuwde en geregistreerde ouders en samenwonende ouders met gezamenlijk gezag zijn wettelijk verplicht voor hun minderjarige kinderen een ouderschapsplan op te stellen. Het ouderschapsplan moet goed bij de kinderen en bij jullie als ouders passen. In het ouderschapsplan moeten minimaal de volgende afspraken opgenomen worden:

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 035 – 692 16 69 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.


Bekijk meer over scheiden met kinderen

Boekentips scheiden en kinderen

Wilt u zich verder verdiepen in dit onderwerp? Wij hebben voor u een aantal boeken geselecteerd als hulpmiddel voor een scheiding waarbij kinderen zijn betrokken. Er zijn boektips voor volwassenen en boekentips voor de kinderen.

Ga naar de boekentips scheiden en kinderen


Meer tips en informatie over scheiden

 Samen scheiden/mediation
 Financieel advies bij een scheiding
 Checklist scheiden
 Vechtscheiding

Kwaliteit verzekerd

Ben achteraf nog steeds heel blij, dat ik het op deze manier heb aangepakt, heb me in deze moeilijke tijd gesteund gevoeld, en ik zou gezien mijn ervaring dit aan iedereen aanraden. Heb er ook heel veel van geleerd, inderdaad ”de totaaloplossing voor elke scheiding”.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Bilthoven – Hilversum – Huizen – Naarden – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.