scheiden en kinderen - Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - Soest - Het Gooi

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Kinderen in een scheiding

Voor een kind is een scheiding altijd vervelend. Ze gaan sowieso met grote veranderingen te maken krijgen: de veilige basis van het gezin gaat wegvallen, net als de dagelijkse aanwezigheid van beide ouders. En wellicht moeten ze zelfs naar een nieuwe school of gaan verhuizen. Maar hoewel uw kinderen dus veel last van uw scheiding kunnen hebben, blijkt uit onderzoek dat het met de meeste kinderen op den duur wel weer goed gaat.

Want kinderen zijn flexibel en kunnen vaak meer hebben dan wij denken. Kinderen kunnen ook de pluspunten zien: geen ruzie meer tussen papa en mama, twee keer hun verjaardag vieren met twee keer zoveel cadeautjes en dubbele vakanties. Door tijdens de scheiding veel aandacht aan alle zaken rondom uw kinderen te besteden, kunt ook u een goede basis leggen voor een beetje nieuw geluk. Wat komt er allemaal bij kijken?


Zorg voor een soepel proces

Het is van groot belang dat voor uw kinderen de scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Hoe uw kinderen uw scheiding ervaren is namelijk sterk afhankelijk van hoe u met de scheiding omgaat. U hoeft ze niet als prinsjes en prinsesjes te behandelen, uw kinderen hebben in deze moeilijke tijd echter wél uw aandacht en steun extra hard nodig. Daarom is het belangrijk dat uw scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Voorkom dat uw kind de dupe van uw scheiding wordt en maak geen ruzie te maken waar de kinderen bij zijn. Betrek ze daarnaast goed bij het proces en geef ze niet het gevoel dat ze er alleen voor staan.


Hoe vertelt u het de kinderen?

Hoe en wanneer u uw kinderen vertelt dat u wilt gaan scheiden, legt de basis van hoe uw kinderen de scheiding zullen gaan ervaren. Veel ouders wachten hier te lang mee, meestal vanuit de gedachten dat ze hun kinderen hiermee beschermen. Veel kinderen vermoeden echter al snel dat er iets mis is, ze krijgen vaak meer mee dan u denkt. Hou uw plannen om uit elkaar te gaan dan ook niet te lang verborgen, maar betrek ze tijdig bij het proces.

Vertel uw kinderen in elk geval:

 • Dat u niet meer samen in één huis wilt wonen
 • Dat het besluit definitief is en dat ze echt niets kunnen doen om u weer bij elkaar te brengen
 • Dat het niet hun schuld is, maar te maken heeft met moeilijkheden tussen u beiden

 Lees meer over ‘Hoe vertellen we de kinderen dat we gaan scheiden?’


Zorg- of omgangsregeling

Over het algemeen verblijven kinderen na de scheiding hoofdzakelijk bij één van beide ouders. In de zorg-of omgangsregeling maakt u afspraken over het contact tussen uw kinderen en de andere ouder. U legt onder meer vast wanneer en hoe lang de andere ouder de kinderen ziet. De zorg-of omgangsregeling maakt onderdeel uit van het ouderschapsplan.

Uit onderzoek is overigens gebleken dat regelmaat in de omgang met de niet-verzorgende ouder, van groot belang is voor de ontwikkeling en stabiliteit van uw kinderen. Als u deze regelmaat niet afspreekt, dan moet u per  keer afspraken maken over het verblijf van uw kinderen, ook wat betreft het ophalen en brengen. Uw kinderen zijn daar niet bij gebaat omdat dit de nodige misverstanden en spanningen met zich meebrengt.

 Lees meer over ‘Wat kinderen belangrijk vinden in een scheiding


Co-ouderschap

Bij  co-ouderschap delen gescheiden ouders de zorg- en opvoedingstaken samen. Uw kinderen wonen om de beurt bij hun moeder en hun vader. Het kan ook andersom dat uw kinderen continue in één huis wonen en dat u als ouder daar om de beurt voor hen komt zorgen.

Co-ouderschap is meestal een bijna gelijke verdeling van de zorg. Kinderen zijn bijvoorbeeld drie dagen bij de ene en vier dagen bij de andere ouder. Of ze wisselen per week. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het bij co-ouderschap niet slechter doen dan kinderen die vooral bij één ouder wonen na de scheiding. Co-ouderschap is wel een leerproces en u zult aan een aantal basisvoorwaarden moeten kunnen voldoen voor een succesvol co-ouderschap.

 Lees meer over co-ouderschap met een test


Behoud van familiebanden

Het is een feit dat kinderen de scheiding beter verwerken als zij mensen om zich heen hebben die hun het gevoel geven er niet alleen voor te staan. Wanneer u als ouders door alle emoties en zorgen minder beschikbaar bent, kan het uw kinderen helpen als zij met hun emoties en vragen terecht kunnen bij andere volwassenen. Zoals opa of oma of een ander familielid. Ouders doen er goed aan deze contacten te stimuleren. Uit buitenlands onderzoek blijkt ook dat kinderen met een hechtere band met grootouders tijdens en na de scheiding, minder aanpassingsproblemen vertonen. Laat uw kinderen daarom met beide families contact houden.

Lees ook ‘Tips voor ouders en grootouders bij een scheiding’


Wat wij voor u kunnen betekenen

Wij begeleiden u in het overleg over de afspraken en geven u tips en adviezen. Samen met u stellen wij een ouderschapsplan op, waarin precies wordt opgenomen hoe de zorg voor de kinderen wordt verdeeld. Hierbij adviseren we u over de verschillende vormen van ouderschap, zoals co-ouderschap. Ook bevat het ouderschapsplan een uitgebreide berekening van de kinderalimentatie, exact toegespitst op uw situatie. Zo zorgen we er samen voor dat alle zaken rondom uw kinderen inzichtelijk en goed geregeld zijn voor een beetje nieuw geluk.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 035 – 692 16 69 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Ouderschapsplan

Gehuwde en geregistreerde ouders en samenwonende ouders met gezamenlijk gezag zijn wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan moeten minimaal de volgende afspraken opgenomen worden:

 • De manier waarop de ouders de zorg- en opvoedingstaken verdelen of de omgang regelen. Dat betekent onder meer dat moet worden vastgelegd waar het kind verblijft, hoeveel tijd hij met iedere ouder doorbrengt, wie welke taken op zich neemt
 • De manier waarop de ouders elkaar informatie geven en raadplegen over belangrijke zaken die de kinderen betreffen
 • De kosten van de verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen

 Lees meer over het ouderschapsplan


Kinderalimentatie

Na scheiding blijft u samen verantwoordelijk voor de kinderen, zowel voor de zorg als voor de financiën. Volgens de wet zijn ouders verplicht bij te dragen tot de 21e verjaardag van een kind. Het betreft de kosten van dagelijkse verzorging, opvoeding en studie. Als de kinderen hoofdzakelijk bij één ouder wonen, doet deze de meeste uitgaven voor hen. De andere ouder draagt financieel bij met kinderalimentatie. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het netto gezinsinkomen
 • De leeftijd van het kind
 • Het aantal kinderen
 • Het aantal dagen per maand dat het kind verblijft bij de niet-verzorgende ouder
 • Eventuele buitengewone hoge kosten (zoals buitengewone sporten, hobby’s en studie)

 Lees meer over de alimentatie bij een scheiding


Tegemoetkomingen

Een scheiding heeft ook invloed op eventuele tegemoetkomingen die u ontvangt, zoals de kinderbijslag, het kind gebonden budget of de kinderopvang toeslag. De ene tegemoetkoming kan wel en een andere kan niet over u beiden verdeeld worden, de Belastingdienst hanteert hier verschillende regels voor.

Co-ouders moeten er bovendien rekening mee houden dat allerlei financiële regelingen niet van toepassing zijn bij co-ouderschap. Zo wordt de kinderbijslag maar aan één ouder uitgekeerd. Ouders moeten dat bedrag dan onderling verrekenen.


Bekijk meer over scheiden met kinderen

Boekentips scheiden en kinderen

Wilt u zich verder verdiepen in dit onderwerp? Wij hebben voor u een aantal boeken geselecteerd als hulpmiddel voor een scheiding waarbij kinderen zijn betrokken. Er zijn boektips voor volwassenen en boekentips voor de kinderen.

Ga naar de boekentips scheiden en kinderen


Meer tips en informatie over scheiden

 Samen scheiden/mediation
 Financieel advies bij een scheiding
 Checklist scheiden
 Vechtscheiding

Kwaliteit verzekerd

Ben achteraf nog steeds heel blij, dat ik het op deze manier heb aangepakt, heb me in deze moeilijke tijd gesteund gevoeld, en ik zou gezien mijn ervaring dit aan iedereen aanraden. Heb er ook heel veel van geleerd, inderdaad ”de totaaloplossing voor elke scheiding”.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Bilthoven – Hilversum – Huizen – Naarden – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.