Succesvolle bemiddeling in een krappe huizenmarkt

Huidige woningmarkt van invloed op scheidingsbeslissing

Bij het vraagstuk ‘scheiden of blijven’ speelt tegenwoordig de huidige woningmarkt ook een belangrijke rol. Door de krapte op de woningmarkt kan het lastig zijn om een andere woning te vinden. Koopwoningen zijn duur, net als huurwoningen in de vrije sector. Bovendien zijn de wachtlijsten voor een huurwoning erg lang. Hierdoor kun je de beslissing om wel of niet te gaan scheiden uitstellen, terwijl kijkend naar de relatie scheiden misschien toch juiste keuze is. Door creatief naar oplossingen te zoeken, is er voor de woonwensen echter vaak meer mogelijk dan je denkt. In dit artikel deelt Scheidingsplanner Leon van Laarhoven een praktijkvoorbeeld van een scheiding op latere leeftijd, waarbij hij succesvol bemiddeld heeft.

Stereotype situatie

Een seniorenstel meldt zich bij mij op de praktijk met het verzoek om te scheiden. Vanwege een plotselinge ziekte van één van beiden wilden ze hun laatste levensjaren vrij van elkaar doormaken. Beiden hebben veel respect voor elkaar en voor elkaars keuzes in het laatste deel van hun levens.

In het huwelijk was er sprake van een stereotype situatie. De man heeft altijd als hoofdkostwinner buitenshuis gewerkt. Hij was vaak dagenlang van huis vanwege zijn werk als internationaal chauffeur. De vrouw heeft tijdens hun lange huwelijk het huishouden voor haar rekening genomen, inclusief de zorg voor hun vier, inmiddels volwassen, kinderen.

Nadat de kinderen uit huis waren en allen een eigen gezinsleven waren gaan leiden kwamen de ouders weer nader tot elkaar. Hier kwam een abrupt einde aan na een plotselinge ziekte bij de man. Een periode van vele ziekenhuisopnames en doktersbezoekjes volgde.

Toekomstige woonplek

Gelukkig herstelde man onverwacht snel van zijn ziekte. Het besef van deze kwetsbaarheid deed beiden beslissen een andere keuze te maken dan samen met elkaar de laatste jaren door te brengen. Een scheiding was voor beiden een enige oplossing, maar dan wel als een overlegscheiding. Via een persoonlijk doorverwijzing kwam al tijdens ons kennismakingsgesprek de zorg voor ieders toekomstige woonplek direct naar voren. Hoe te handelen?

Na een eerste overleg met mij besluiten partijen de woning te verkopen. Uit een professionele inschatting van een lokale makelaar blijkt een forse overwaarde op hun riante koopwoning aanwezig te zijn. De man en vrouw hadden namelijk tijdens hun huwelijk altijd netjes afgelost op hun hypotheek. Daarentegen blijkt hun pensioeninkomen te bestaan uit een gehuwden-AOW en een klein bedrijfspensioen, ondanks de vele dienstjaren van de man. Een eventuele overname van de woning door één van beiden met uitkoop van de ander is hierdoor helaas niet mogelijk.

Woonwensen

De man was niet zozeer gehecht aan de echtelijke woning en wilde graag ‘kleiner’ wonen. Een simpel appartement zou hem rust bieden (geen groene vingers, zeg maar). Het eventueel huren van zo’n nieuwbouwappartement was nog niet zo’n gek idee volgens hem. Dit in tegenstelling tot de vrouw, zij was (en is) altijd rondom de woning in de weer, ze is in hart en nieren een ‘buitenmens.’ Het genieten van de buitenlucht in een voor haar vertrouwde omgeving had haar grote voorkeur. Hoe kunnen we deze twee uitgesproken wensen/belangen met elkaar combineren?

Als Scheidingsplanner ben ik een financieel expert met een uitgebreid zakelijk netwerk. En ik raadpleeg mijn netwerk graag bij een op voorhand ambitieus scheidingsdossier. Vanwege de wederzijdse en vurige wens van partijen om hun huwelijk met respect en fatsoen te beëindigen, waren ze bereid naar een win-win-situatie toe te werken. Een positief vooruitzicht is dat ieder na de scheiding recht heeft op een verhoogde alleenstaande AOW-uitkering. Daarnaast ontvangt ieder de helft van het te verevenen ouderdomspensioen van de man.

Oplossingen voor de woonwensen

Gezien de uitgesproken wensen en hun toekomstige inkomens ben ik in gesprek gegaan met een lokale makelaar. Is er wellicht een investeerder bereid de woning over te nemen voor de door hem getaxeerde waarde in combinatie met het terug verhuren van de woning aan de vrouw? Dat moet dan wel een redelijke huurtermijn zijn én met recht op bewoning voor de vrouw zolang ze daar behoefte aan heeft.

Tot mijn verbazing waren er meerdere investeerders voorhanden die zeer geïnteresseerd waren in de gewenste aankoop met ‘terug verhuren’. In samenspraak met de man en de vrouw werd niet gekozen voor de hoogstbiedende investeerder, maar diegene die begrip toonde voor de unieke situatie. Een spoedige overname bij de notaris met een zeer redelijke maandelijkse huur voor de vrouw waren het gevolg.

Gelet op de lange woonhistorie van partijen stond de man met regelmaat bovenaan de lijst van beschikbare huurappartementen. Al snel had hij zijn nieuwe droomplekje gevonden.

Conclusie

Eind goed al goed van een ambitieus scheidingsdossier in de huidige krappe woningmarkt. De Scheidingsplanner kan echt van meerwaarde zijn door enerzijds vanuit zijn/haar specialistische kennis en kunde tot een maatwerkoplossing te komen en anderzijds als spil in een zakelijk netwerk te fungeren.

Auteur: Scheidingsplanner Leon van Laarhoven

Leon van Laarhoven _ Scheidingsplanner Oss