De invloed van een scheiding op grootouders wordt vaak onderbelicht - Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

Als je gaat scheiden, dan heb je niet alleen zelf heel zwaar, maar ook je kinderen hebben een hele nare periode. Al hun zekerheden vallen weg. Er wordt heel veel  geschreven over hoe je daarmee om kunt gaan en welke hulp er daarvoor is. Denk aan kindercoaches, kinderpsycholoog, maatschappelijk werk enzovoort. Wat vaak onderbelicht blijft, is de invloed hiervan op de oma’s en opa’s. Ook voor hun vallen allerlei zekerheden weg. Ze maken zich grote zorgen en hebben verdriet om hun scheidende kind en voelen zich meestal machteloos staan.

Andere tijden

Natuurlijk willen opa’s en oma’s ook heel erg graag contact houden met hun kleinkinderen. En andersom de kleinkinderen ook. Vergeet niet dat opa’s en oma’s tegenwoordig een veel belangrijkere rol in het leven van de kleinkinderen spelen dan bijvoorbeeld 30 jaar geleden. Vaak passen ze doordeweeks op en vullen daarmee de gaten op die de ouders nodig hebben om hun beroep te kunnen uitoefenen. En niet onbelangrijk: opa’s en oma’s van nu zijn vaak veel vitaler en staan tegenwoordig vaak nog zeer actief in het leven dan toen. Hierdoor willen ze ook graag een actieve rol in het leven van de kleinkinderen behouden.

Gevolgen voor de kinderen

Ouders zijn tijdens en na de scheiding druk bezig om hun leven weer op de rit te krijgen. Dat kost vanzelfsprekend veel tijd en energie. Energie en tijd die hierdoor niet aan de kinderen besteed kan worden. Als ouders loop je dan het risico dat de kinderen hierdoor aandacht tekort komen en hun verhaal, verdriet en zorgen niet voldoende kwijt kunnen.

Dit is echt geen verwijt naar de ouders, maar meer een logisch gevolg. De ouders doen meestal echt wel hun best, maar dit overkomt hen ook en de afwikkeling van de scheiding en de inrichting van een nieuwe toekomst heeft nu eenmaal prioriteit. Daarmee kan er schade ontstaan aan het (toekomstige)welzijn van de kinderen. Er zijn maar weinig ouders die dit wenselijk vinden.

Aandacht maakt alles mooier

Hoe mooi is het als opa en oma ouders hiermee een handje kunnen helpen en extra aandacht aan de kleinkinderen kunnen besteden, zodat ouders wat meer ruimte hebben om hun nieuwe toekomst te plannen. Voorwaarde is dan wel dat tijdens en na de scheiding de familiebanden behouden blijven. Maar hoe doe je dat? We geven u graag een aantal tips die u wellicht goed kunt gebruiken:

  1. Probeer je ex-partner als collega-ouder te zien.
  2. Koppel het belang van je kind los van je eigen emoties in de scheiding. Gebruik het kind niet als een machtsmiddel ten opzichte van je ex-partner en dus naar zijn of haar ouders.
  3. Maak werkafspraken, zodat je bijvoorbeeld 1 keer per maand of kwartaal overleg hebt met een aantal vaste agendapunten.
  4. Zorg voor een goede (werk) relatie met de schoonouders.
  5. Schoonouders kunnen heel goed accepteren, dat jullie liefde over is. Ze houden echter van hun zoon of dochter en zullen verwijten door jou aan haar of zijn adres niet accepteren. Laat je ex-partner in haar of zijn waarde en toon respect voor de ex tegenover de schoonouders.

Heeft u zelf ook tips om de familiebanden te behouden? We lezen ze graag in de reacties.