Scheiden we te snel? - Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - Soest - Het Gooi

“Mensen scheiden tegenwoordig echt veel te snel” of “als er soms even iets tegenzit in een relatie, dan kiezen mensen al voor een scheiding”. Opmerkingen die ik geregeld te horen krijg als Scheidingsplanner. En dan voornamelijk van mensen die zelf wél een goede relatie hebben en zich moeilijk kunnen verplaatsen in mensen waarbij dat niet het geval is. Uit de vele gesprekken die ik voer met mensen die besloten hebben om te gaan scheiden, trek ik andere conclusies.

Wikken en wegen

In de meeste gevallen gaat aan het besluit om te gaan scheiden een lange periode van wikken en wegen vooraf. Dikwijls is dat een proces van jaren. Er wordt hard gewerkt, mét of zonder hulp van een relatietherapeut, aan het verbeteren van de relatie. Belangen worden tegen elkaar afgewogen. Het eigen belang. De belangen van de partner. En niet te vergeten de belangen van de kinderen. Wat is beter? Het voortzetten van de relatie, ook al verloopt niet alles even goed? Of een scheiding met alle gevolgen die daarbij horen?

Als de nadelen zwaarder gaan wegen

Als de nadelen van het voortzetten van de relatie zwaarder beginnen te wegen dan de voordelen, komt een mogelijke scheiding pas echt in beeld. En dan gaat de zoektocht van start. Naar bevestiging van het eigen gevoel om te gaan scheiden. Door bijvoorbeeld een vriend of vriendin in vertrouwen te nemen. De partner wordt geconfronteerd met wens om de relatie te beëindigen. Op internet wordt veelvuldig gezocht naar informatie. Verhalen van lotgenoten worden gebruikt om de eigen situatie in perspectief te kunnen plaatsen. Soms worden de kinderen op de hoogte gebracht van de situatie die ontstaan is tussen de ouders.

Scheiden en dan?

Ja, wat doe je dan? Bijna niemand kan de gevolgen van een scheiding goed overzien. Bovendien komen als je gaat scheiden de belangen van de beide partners niet meer volledig met elkaar overeen. Hoe kom je uit die crisisperiode? Zoek hulp! Kies samen voor een bemiddelaar die je uit de huidige situatie loodst en je een perspectief schetst voor de toekomst. Als dat perspectief voor beide partner weer in beeld komt, dan ontstaat er beweging. En die beweging is nodig. Zonder die beweging ontstaat er een impasse die kan leiden tot een onnodig conflict waar uiteindelijk niemand beter van wordt.

Meer weten? Lees dan onze tips over ‘Scheiden en nu?

Auteur: Frank van Boxtel – Scheidingsplanner Oost-Brabant