Kinderalimentatie groot vraagstuk voor ouders - Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

Gescheiden ouders tasten in het duister als het gaat om kinderalimentatie. Zo begrijpt een kwart van hen niet hoe de hoogte ervan wordt vastgesteld.

Dit komt naar voren uit een onderzoek van platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën. Reden voor het onderzoek was dat het platform veel meldingen kreeg van ouders die door het bomen het bos niet meer zagen sinds per 1 januari jongstleden de kindregelingen zijn aangepast. „Het is te ingewikkeld geworden’’, laat een woordvoerster van Wijzer in geldzaken weten.

Belastingaftrek

Een van de grootste veranderingen die per 1 januari is ingevoerd, is dat ouders die kinderalimentatie betalen de kosten voor levensonderhoud van de kinderen niet meer kunnen aftrekken van de belasting. Naast het feit dat het lastig is om uit te leggen, heeft het opheffen van die heffingskorting nog een ander effect: 39 procent van de ondervraagde ouders geeft aan dat ze in inkomsten achteruit zijn gegaan, ook al krijgen ze wel meer geld via het kindgebonden budget.

Bezuinigen

Bijna iedereen die de inkomsten minder heeft zien worden, is gaan bezuinigen. Zo wordt bijvoorbeeld nog beter gelet op de dagelijkse boodschappen en bezuinigd op grote uitgaven en vakanties.

Dat de veranderingen in de kindregelingen ook een reden kan zijn om de hoogte van de kinderalimentatie aan te passen, weet ruim de helft van de ouders niet. „Terwijl het de moeite zeker kan lonen om dat uit te zoeken”, aldus de zegsvrouw, die daarbij het advies geeft om de hoogte van de kinderalimentatie opnieuw te laten uitrekenen. Via internet kan al worden gekeken of de alimentatie omhoog moet. „Beslis op basis van die berekening of het verstandig is om de zaken te laten aanpassen en eventueel een adviseur – waarvoor moet worden betaald – in de arm te nemen.”

Download hier de rapportage van het onderzoek.

Bron: De Telegraaf