etappe 8 - Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

De achtste etappe van de Tour de France is een zware bergrit die de renners meeneemt naar de Pyreneeën. Maar liefst 4 bergen moeten vandaag genomen worden, waaronder de beruchte Col de Tourmalet. En rit die ondersteuning vraagt, zoals reservemateriaal en een goede verzorging en begeleiding onderweg. Dit alles geldt ook voor onze achtste etappe: het maken van een financieel plan.

De financiën vormen namelijk het meest complexe vraagstuk van het stappenplan echtscheiding. Omdat men zelf over het algemeen onvoldoende kennis heeft van deze onderwerpen, zorgt de vraag hoe de financiële toekomst er na de scheiding uit gaat zien, vaak voor veel onrust en zorgen. Wat is de hoogte van de alimentatie, waar ga ik straks de boodschappen van doen, hoe zit het met het huis, het eventuele vermogen en het pensioen zijn onderwerpen die iedereen die gaat scheiden bezighoudt.

Dat is ook logisch, zeker omdat uw financiële situatie na de scheiding zeer waarschijnlijk sterk verandert. Na de scheiding moeten vaak twee huishoudens gaan leven van hetzelfde inkomen als voor de scheiding. Bovendien vallen schaalvoordelen weg. Daarnaast kunnen kosten van de scheiding, een verhuizing of het uitblijven van alimentatie tot gevolg hebben dat er minder bestedingsruimte is. Gescheiden mensen geven vaak aan dat het soms moeilijk is om rond te komen.

Zelf doen of uitbesteden?

Natuurlijk is het niet onmogelijk om zelf de financiële zaken bij een scheiding te regelen. Bedenk wel dat het u veel tijd en energie zal kosten om alle onderwerpen zelf uit te zoeken en alle wettelijke eisen, rechten en plichten op een rijtje te zetten. Ook zullen de gevolgen voor de belastingaangifte gecheckt moeten worden. Houd er bovendien rekening mee dat het ernstige problemen kan opleveren, wanneer er bepaalde zaken niet goed worden geregeld. Het is vaak lastig of zelfs niet mogelijk om later onderwerpen aan te passen, zeker als u ex-partner daar niet aan wil meewerken.

In de komende etappes zullen we een aantal belangrijke financiële vraagstukken aanstippen om u enigszins een idee te geven wat er allemaal bij komt kijken.