etappe 7 - Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

Het parcours vandaag in de Tour de France ken een stevige klim van 12 kilometer lang die maar liefst een hellingspercentage van 9,5% kent. Een stevige kuitenbijter dus en te vergelijken met onze etappe van vandaag: wie schakelt u in om uw scheiding te regelen en te begeleiden?

Voor hulp en ondersteuning bij een scheiding kunt u tegenwoordig bij veel partijen terecht. Zeg maar gerust: de keuze is reuze. Maar hoe maakt u de juiste keuze? Wie kan u het beste begeleiden bij uw scheiding? Is dat een mediator, of een advocaat of is er een betere keuze? We geven u graag een overzicht van de mogelijkheden.

De mediator (scheidingsbemiddelaar)

Willen u en uw partner graag in onderling overleg de echtscheiding regelen? Dan kunt u voor een mediator kiezen. Bij mediation worden beide partijen terzijde gestaan door één gezamenlijke, neutrale derde. Een mediator begeleidt de gesprekken tussen u en uw partner, u neemt uiteindelijk zelf de beslissingen. Zo komt u tot oplossingen, die in uw beider belang zijn. Veel mediators werken samen met een advocaat, zodat u die niet apart hoeft in te schakelen. Een rechter hoeft er alleen nog maar zijn ‘stempel’ op te zetten.

Voordelen mediation

 • Dingen worden uitgesproken
 • U komt er samen uit en u heeft grote invloed op alle beslissingen
 • U houdt de oplossingen beter in de hand
 • Het proces verloopt meestal sneller en goedkoper
 • Er zijn geen verliezers
 • De kinderen ervaren de scheiding vaak als minder problematisch
 • De relatie tussen de ex-partners loopt geen extra schade op, vaak verbetert deze juist

Nadelen mediation

Veel mediators beschikken niet over een uitgebreide financiële en juridische kennis, waardoor er vaak nog andere specialisten ingeschakeld dienen te worden. Hierdoor kost de procedure vaak meer tijd en moet u extra kosten maken.

De advocaat

Een advocaat bespreekt vaak de echtscheiding met u met name op juridisch vlak. U moet zelf afspraken maken over bijvoorbeeld de kinderen en de alimentatie, de advocaat neemt alleen met u door welke afspraken er in het verzoek tot echtscheiding moeten komen te staan. Pas wanneer dit verzoek compleet is, wordt dit naar de rechtbank gestuurd. U kunt de echtscheiding regelen door een gezamenlijke advocaat te nemen of u kunt ieder een eigen advocaat inschakelen.

Als u ieder een eigen advocaat neemt, dan zal uw eigen advocaat vooral uw belangen behartigen. De rechter neemt uiteindelijk de beslissingen. Over het algemeen duurt de scheiding langer en zijn de kosten veel hoger bij het inschakelen van ieder een (eigen) advocaat. De kans op een situatie die ontaardt in een langdurige juridische strijd, en soms zelfs een vechtscheiding, is groot.

Advocaten zijn vanuit hun professionele achtergrond met name gericht op de juridische aspecten van een scheiding, waardoor de emotionele, financiële en fiscale zaken over het algemeen onderbelicht kunnen blijven. Ook beschikken niet alle advocaten over brede financiële en fiscale kennis.

De Scheidingsplanner

Bij het regelen van een scheiding komt veel meer kijken dan alleen de juridische zaken, de kinderen en de alimentatie. Er spelen veel  financiële vraagstukken, zoals wie blijft er in de woning wonen, wat wordt het inkomen na de scheiding, uw pensioen enzovoorts. De Scheidingsplanner is een onafhankelijk financieel adviseur gespecialiseerd in echtscheidingen en kijkt naar uw totale financiële plaatje, ook fiscaal én juridisch. Maar omdat een scheiding niet alleen om cijfers draait, komen ook de emoties bij ons aan bod en is onze begeleiding gestoeld op mediation.

Voordelen Scheidingsplanner

 • Alle voordelen van mediation mét inzicht in uw nieuwe financiële toekomst
 • U wordt het samen eens en komt er samen uit
 • Uw  scheiding ook fiscaal geregeld
 • Sneller en goedkoper dan ieder een eigen advocaat

Kortom, een complete scheidingsaanpak met alle begeleiding onder één dak. De Scheidingsplanner helpt u door het hele traject en neemt u alles uit handen. Het startpunt is overleg in een informele en open sfeer, met persoonlijke aandacht voor uw situatie en voor elkaars meningen en emoties. De begeleiding is gericht op het bereiken van de gewenste oplossing, met afspraken die in de praktijk ook echt gaan werken. Zodat u later kunt zeggen ‘we hebben het allemaal goed geregeld’.

Totaaloverzicht grootste verschillen tussen mediator, advocaat en Scheidingsplanner

Voor uw gemak hebben we de grootste verschillen van de National AdviesBalie (echtscheidings-wijzer.nl) overgenomen en aangevuld met de werkwijze van de Scheidingsplanner.

etappe 7.1

etappe 7.2

etappe 7.3

etappe 7.4