etappe 22 - Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

Vandaag de voorlaatste etappe. Voor de Tour de France is dat de laatste bergetappe van deze ronde met nog enkele colletjes te gaan. De etappe eindigt bergafwaarts. Onze voorlaatste etappe is de scheiding definitief maken. We kunnen ons voorstellen dat het u na deze etappe ook misschien even bergafwaarts gaat. Als het goed is, laat u nu de onrustige en onzekere periode achter u omdat u duidelijkheid over de toekomst heeft. Er moeten nog wel wat dingen geregeld worden (zie onze laatste etappe), maar u krijgt wel meer rust en tijd om alles te verwerken en dat zal in het begin misschien niet makkelijk zijn. Maar bedenk dat, ondanks dat u tijd nodig heeft om uw nieuwe leven vorm te geven, ook u in de toekomst de scheiding achter u kan laten en weer gelukkig kunt worden.

Wanneer is de echtscheiding definitief?

Een echtscheiding is definitief als de uitspraak van de rechter wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Deze uitspraak van de rechter wordt beschikking genoemd. De beschikking is onherroepelijk op het moment dat er geen bezwaar of beroep meer mogelijk is, of wanneer er geen bezwaar meer gemaakt zal worden.

Registratie scheiding binnen zes maanden

Zodra de beschikking onherroepelijk is geworden, moet de beschikking binnen 6 maanden geregistreerd worden bij de gemeente waar uw huwelijk gesloten is. Dit regelt uw advocaat of scheidingsbemiddelaar. Als de beschikking niet binnen 6 maanden geregistreerd wordt, verliest de beschikking haar rechtskracht en blijft uw huwelijk in stand. U bent dan niet gescheiden.

Vermelding op huwelijksakte

Op de huwelijksakte wordt melding gemaakt van uw echtscheiding. U kunt van de huwelijksakte met latere vermelding van de scheiding een afschrift opvragen bij de gemeente. De huwelijksakte met de vermelding  kan men zien als het ‘bewijs’ dat u bent gescheiden.