etappe 10 - Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

Na de inspannende bergrit en de mooie overwinning van Tom Dumoulin van gisteren, genieten de tourrenners vandaag van een rustdag in Andorra. Ook wij maken vandaag een pas op de plaats. En misschien vindt u het ook wel fijn om eens een dagje niet met de scheiding bezig te zijn en om leuke dingen te doen. Gezellig met een paar vriendinnen lunchen, met vrienden bbq-en of lekker met de kinderen een wandeling over het strand of in het bos maken.

Zelfreflectie

Maar misschien is het ook wel fijn om vandaag aan een stukje zelfreflectie te doen. Reflecteren is het onderzoeken van gedachten en gevoelens, gedrag en de gevolgen daarvan. U houdt uzelf als het ware een spiegel voor. U wordt zich bewust van zaken die voor u van belang zijn. In het proces kunt u geconfronteerd worden met pijnpunten, valkuilen of gevoeligheden van uzelf. Dat is niet altijd even prettig, maar het kan u helpen bij eventuele problemen in het scheidingstraject. U vergroot uw inzicht in uzelf waardoor u uw eigen gedrag – indien nodig – kunt bijsturen of verbeteren.

Met een stukje zelfreflectie kunt u onderzoeken waar u zelf staat in het scheidingstraject. In een conflict zijn partners gauw geneigd naar de ander te wijzen. Ze geven elkaar de schuld, terwijl allebei tekortkomingen hebben. Tenslotte is niemand perfect. Probeer aan de hand van een concrete situatie te analyseren hoe u reageerde en hoe u zich daarbij voelde. Hoe kwam het dat u zo boos werd? Was dat achteraf terecht? Door bij zulke vragen stil te staan reageert u in een volgende, vergelijkbare situatie misschien anders. Probeer open te staan voor nieuwe inzichten en veranderingen. Het zal u alleen maar verder helpen in het scheidingstraject, er is dan namelijk een weg vooruit.

Op de website van Stichting Korrelatie vindt u meer tips over zelfreflectie, ga er eens mee aan de slag.