etappe 1 - Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

Net als de Tour de France, kent het scheidingstraject een start en een finish. Je zou kunnen stellen dat het officiële scheidingstraject start op het moment dat u of uw partner de wens uitspreekt om te gaan scheiden. Maar natuurlijk gaat daar al een periode aan vooraf: de periode met twijfels over de relatie en de vraag of men nog wel oud wil worden met zijn/haar partner. Vaak is er al sprake van een langdurige onvrede, hetgeen zich ook uit in de relatie. Uit elkaar groeien is in 52% van alle scheidingen de belangrijkste reden. De belangrijkste vraag in deze periode is vaak: wil ik scheiden of toch blijven? Wil ik nog vechten voor onze relatie en heeft relatietherapie misschien nog zin?

Pas als deze vragen beantwoord zijn en de uitkomst is dat u toch wilt scheiden, start het scheidingstraject met het onderstaande stappenplan. Bedenk hierbij dat dit stappenplan een leidraad is, geen scheiding is namelijk hetzelfde. Of u beiden bereid bent mee te werken aan de echtscheiding of niet, heeft in ieder geval veel impact op het gehele proces. Vooral als de echtscheiding niet uw idee is, kunnen emoties kunnen een grote rol spelen en het scheidingstraject in zijn totaliteit beïnvloeden.

Het stappenplan in het scheidingstraject

Stap 1 – Vertel het uw partner

Stap 2 – Vertel het uw kinderen

Stap 3 – Zoek de juiste hulp

Stap 4 – Maak een financieel plan

Stap 5 – Afspraken maken over de kinderen

Stap 6 – Naar de rechter

Stap 7 – De scheiding definitief maken

Stap 8 – Nazorg

Zorgvuldig proces

Naast het bovenstaande stappenplan, is het belangrijk dat u in het scheidingstraject zorgvuldig te werk gaat. Inventariseer alles wat er besproken en afgesproken moet worden, laat u goed informeren over alle mogelijkheden en opties, neem weloverwogen beslissingen en maak afspraken die in de praktijk echt werken en ervoor zorgen dat u na de scheiding echt verder kunt. Zodat u beiden weer gelukkig kunt worden en op een normale manier met elkaar om kunt gaan.

Tip: verdiep je in de wereld van scheiden

Als je voor het eerst met een scheiding te maken krijgt, dan weet je vaak niet wat er allemaal op je afkomt. Een goede voorbereiding op het scheidingsproces is dan eigenlijk de allereerste stap. Ga dus kennis vergaren. Wat zijn de gevolgen? Hoe gaat u het aanpakken? Welke professionele hulp gaat u zoeken? Op onze website vindt u over alle onderwerpen veel informatie.