Mogelijke wijziging kinderalimentatie - Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

Sommige alimentatiebetalende ouders, vaak vaders, moeten straks mogelijk een hoger bedrag betalen aan alimentatie na een uitspraak van de Hoge Raad op 9 oktober 2015.

De raad heeft geoordeeld dat een rekenmethode die werd gebruikt eigenlijk verkeerd was. In deze methode werd het kindgebonden budget, dat kon oplopen tot 3.000 euro, afgetrokken van de ‘behoefte van het kind’, een bedrag dat nodig is om te voorzien in het levensonderhoud van het kind. In sommige gevallen betaalden alimentatieplichtige ouders sinds begin dit jaar hierdoor weinig of helemaal geen alimentatie meer.

Fout 

Deze methode was fout, oordeelt de Hoge Raad nu. Het kindgebonden budget moet niet direct afgetrokken worden bij de behoefte van het kind, maar worden opgeteld bij het inkomen van de ouder die het budget ontvangt.

De rechters moesten zich buigen over het kindgebonden budget en de dit jaar ingevoerde ‘alleenstaande ouderkop’. Dat geld van het Rijk is bedoeld om de verzorgende ouder te helpen voor de kinderen te zorgen.

De andere ouder zou dat bedrag dan niet hoeven te betalen. Maar dat is volgens de Hoge Raad niet de bedoeling van de wet geweest. Ouders moeten in de behoeften van hun kinderen voorzien, ook als het Rijk een handje helpt.

Meer betalen

“In de praktijk zal de uitspraak er toe leiden dat veel betalende ouders meer moeten betalen”, aldus een woordvoerster van de Hoge Raad. Zij benadrukt dat de uitspraak niet met terugwerkende kracht geldt.

Ook is de nieuwe methode niet meteen van kracht voor de huidige alimentatie-afspraken. Het is aan de ouders zelf om actie te ondernemen en de afspraken te wijzigen.

Wilt u weten of deze uitspraak op u van toepassing is?

Neem dan contact met ons op. Bel 035 – 692 16 69 of vul hieronder uw gegevens in, wij nemen direct contact met u op.

[contact-form-7 id=”3488″ title=”Contactformulier 1_copy”]

Bron: nu.nl