Rechten en plichten bij een scheiding

Wat zijn je rechten en plichten bij het aanvragen van een scheiding?

Sta je op het punt om te scheiden? Dan komt er waarschijnlijk veel op je af. Je wilt weten waar je aan toe bent en wat je rechten en plichten bij een scheiding zijn. Een goede voorbereiding helpt je om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen en geeft je rust in een onzekere periode. Op basis van onze ervaring leggen we je graag uit wat je kunt verwachten en waar je op moet letten.

Wat zijn je rechten als je gaat scheiden?

Als je een scheiding aanvraagt, heb je recht op goede begeleiding. Je hoeft het niet alleen te doen! Je mag altijd een mediator of scheidingsadviseur inschakelen die niet alleen naar de juridische kant kijkt, maar ook naar je financiële situatie. Dat is belangrijk, want je wilt straks weer vooruit kunnen kijken. Als het financieel nodig is, dan kun je recht hebben op partneralimentatie.

Je hebt recht op een eerlijke verdeling van alles wat jullie samen hebben opgebouwd. Of je nu in gemeenschap van goederen bent getrouwd of huwelijkse voorwaarden hebt, het moet eerlijk gebeuren. Ook als het om het pensioen gaat.

Heb je (minderjarige) kinderen? Dan heb je recht op contact met hen. Samen maak je afspraken over de zorg en opvoeding, vastgelegd in een ouderschapsplan. Tevens maak je financiële afspraken over de kinderen en komen jullie kinderalimentatie overeen.

Tot slot: je hebt het recht om te onderzoeken of je in het huis kunt blijven wonen. Met onze onafhankelijke hypotheekscan weet je snel waar je aan toe bent.

Wat zijn je plichten bij een scheiding?

Naast rechten heb je ook plichten. Je moet bijvoorbeeld open zijn over je financiële situatie. Dat betekent dat je transparant moet zijn over je inkomen, bezittingen, schulden en eventuele bedrijven. Alleen zo kunnen er eerlijke afspraken gemaakt worden.

Hebben jullie kinderen? Dan ben je samen verantwoordelijk voor hun zorg en opvoeding, ook na de scheiding. Je moet meewerken aan het opstellen van een ouderschapsplan en je aan de gemaakte afspraken houden.

Alle afspraken die je samen maakt – over geld, het huis, de kinderen – zijn niet vrijblijvend. Je bent verplicht ze na te komen. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Hoe verloopt het scheidingstraject?

Bij de Scheidingsplanner word je van begin tot eind begeleid. Het begint met een gratis kennismakingsgesprek, waarin je je verhaal kunt doen en al je vragen kunt stellen. Daarna brengen jullie samen met de adviseur je wensen en mogelijkheden in kaart, zowel juridisch als financieel en fiscaal. Uiteraard leggen we ook de rechten en plichten bij een scheiding uit.

Bij het opstellen van het financiële plan kijken we niet alleen naar de korte termijn, maar juist ook naar de effecten op de lange termijn. Ex-partners die samen goede financiële afspraken maken, kijken met een beter gevoel terug op hun scheiding en zijn positiever over hun huidige situatie. De Scheidingsplanner zorgt er als financieel expert in scheidingen voor dat jullie samen de juiste keuzes maken.

Vervolgens worden alle afspraken vastgelegd in het echtscheidingsconvenant, inclusief het ouderschapsplan als er minderjarige kinderen zijn. Alles wordt getoetst aan de wet, zodat je zeker weet dat het klopt. Tot slot wordt de scheiding officieel gemaakt bij de rechtbank en ingeschreven bij de gemeente.