Scheiden met eigen huis - Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - Soest - Het Gooi

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Eigen huis en scheiding

Als u op zoek bent naar een koopwoning, kan het zomaar gebeuren dat u tegen uw droomhuis oploopt. Zo’n huis waarbij u meteen het gevoel heeft van: ja gevonden, dit is het helemaal! Alleen nog een andere kleur of ander behang op de muur, maar verder is het helemaal perfect. Zo’n huis waarvan u meteen weet dat u hier samen met uw partner oud in wilt worden. En natuurlijk gunnen wij een ieder een lang en gelukkig leven samen in dat droomhuis, maar helaas overkomt het één op de drie stellen dat de liefde onderling toch na loop van tijd over is. En hoe gaat het dan verder met dat droomhuis? We geven u graag wat meer inzicht rondom de vraagstukken over scheiden en een eigen huis.


 

Wat komt er allemaal kijken bij scheiden en eigen huis?

Een eigen huis is één van de meest complexe vraagstukken bij een echtscheiding. Wanneer u samen met uw ex-partner in een koophuis woont, spelen verschillende zaken een rol:

  • Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit?
  • Rest er nog een hypotheekschuld op de woning?
  • Heeft de woning overwaarde?
  • Heeft één van beiden nog de wens om in de woning te blijven wonen?
  • Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld?
  • Hoe regelt u de zaken rondom de eigen woning en scheiding in uw belastingaangifte?

Mocht één van u in de koopwoning willen blijven wonen, dan is de belangrijkste vraag of dat financieel haalbaar is. Om daar duidelijkheid over te krijgen, zult u eerst al uw financiële zaken op een rijtje moeten zien te krijgen. Eerst moet uw inkomen na de scheiding inzichtelijk zijn zodat u kunt bepalen of de hypotheek van de woning hiervan te betalen is. Voor de tijdelijke situatie tot de scheiding definitief is, kunt u samen afspreken wie voorlopig in de woning blijft. Komt u er samen niet uit, dan kunt u aan de rechter een voorlopige voorziening vragen voor het gebruik van de woning.


Hoe zit het met scheiden en de hypotheek?

Belangrijke vragen hierbij zijn onder anderen:

  • Hoe ziet de hypotheek eruit?
  • En welke levensverzekeringen of beleggingsrekeningen zijn gekoppeld aan de hypotheek?

Als duidelijk is hoe de hypotheek is opgebouwd, kan bepaald worden of er over- of onderwaarde in het huis zit. Een hypotheek is vaak meer dan alleen een geldlening. Er zitten veelal één of meerdere andere producten aan gekoppeld, zoals een levensverzekering en/of een belegging- of spaarrekening om een geldbedrag bij elkaar te sparen om later uw hypotheek mee te kunnen aflossen. Wat gaat u met dit opgebouwde vermogen doen bij de scheiding? Ook deze zaken moet u dus goed regelen als u gaat scheiden.


Hoe zit het met de Belastingdienst bij scheiden met een eigen huis?

Een scheiding kent ook veel fiscale gevolgen. Een eigen huis is bij een scheiding echter vaak een fiscale valkuil als men zich niet goed laat informeren en daarom niet de juiste beslissingen neemt. We geven u hier één voorbeeld van hoe de Belastingdienst tegen bepaalde zaken aankijkt.

De eigen woningregeling

Het heeft gevolgen voor de eigen woningregeling als een van de partners de eigen woning verlaat. Volgens de scheidingsregeling wordt het huis – fiscaal gezien – voor de vertrekkende partner nog maximaal twee jaar lang als eigen woning aangemerkt. Het hangt van de juridische eigendomsverhouding en de juridische schuldverhouding af, wie van de partners het eigenwoningforfait en de aftrekbare rente in die periode moet aangeven. Bij gemeenschap van goederen is dit 50/50, bij huwelijkse voorwaarden kan de eigendomsverhouding anders liggen.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 035 – 692 16 69 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Nieuw: Quickscreening wonen

Een grote zorg voor mensen die gaan scheiden zijn de woonmogelijkheden. Kan één van ons in de woning blijven wonen? En zo niet, wat zijn mijn hypotheekmogelijkheden dan? Bovendien is het belangrijk dat voor de ondertekening van het scheidingsconvenant duidelijk is dat de woonwensen inderdaad realiseerbaar zijn. Zo voorkomen wij verrassingen achteraf en voorkomen wij dat u weer opnieuw met elkaar aan tafel moet. Op deze wijze tekent met een gerust hart uw convenant.

In ons traject bieden wij een Quickscreening aan van de mogelijkheden op woon- en hypotheekgebied. Hiermee brengen uw hypotheekmogelijkheden direct voor u in kaart. Ook kijken wij vanuit de belangen van beide partners naar andere opties om uw woonwensen te realiseren. Vanuit onze financiële en fiscale deskundigheid kijken wij net even verder en zijn we creatief in het vinden van oplossingen binnen de mogelijkheden van uw financiële situatie.

Onze Scheidingsplanner Jannie van Blotenburg werkt de Quickscreening voor u uit. Zij heeft jarenlange expertise op het gebied van hypotheken. Jannie is eveneens verbonden aan Leemans Adviseurs en zij kunnen desgewenst de gehele hypotheek voor u regelen op basis van onafhankelijk advies, deskundigheid en een helder adviesrapport.

Heeft u zelf een hypotheekadviseur? Dan zoeken wij graag het overleg met uw eigen adviseur om de woonmogelijkheden snel in beeld te hebben. Wij kennen dus geen verplichte hypotheektrajecten, uw wensen staan bij ons centraal.


Nieuw: de familiehypotheek

Bij scheidingen krijgen we steeds meer te maken met de onmogelijkheden voor het verkrijgen van de benodigde hypotheek. Terwijl juist het verkrijgen van woonruimte één van de belangrijkste zorgen is bij een scheiding. Waar veel scheidende koppels niet aan denken is dat het in veel gevallen mogelijk is om via ouders of familie een hypotheek af te sluiten; een zogenoemde familiehypotheek.

Om onze klanten vooruit te kunnen helpen met een nieuwe woning, hebben wij onlangs familie-hypotheek.nl opgericht. Als onafhankelijk financieel adviseur, fiscalist en estate planner (onder meer erfrecht & testament en schenkingsadviezen) bieden wij alle expertise om voor u een familiehypotheek in goede banen te leiden. Hierbij kijken wij naar alle belangen, zowel die van de familie als die van het scheidende familielid. Meer weten? Ga snel naar www.familiehypotheek.nl

Kwaliteit verzekerd

Ben achteraf nog steeds heel blij, dat ik het op deze manier heb aangepakt, heb me in deze moeilijke tijd gesteund gevoeld, en ik zou gezien mijn ervaring dit aan iedereen aanraden. Heb er ook heel veel van geleerd, inderdaad ”de totaaloplossing voor elke scheiding”.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Bilthoven – Hilversum – Huizen – Naarden – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.