ik wil scheiden maar heb geen woning - Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - Soest - Het Gooi

“Ik wil wel scheiden, maar ik heb geen woning. Het lukt mij gewoon niet om iets anders te vinden. We kunnen dus gewoon niet scheiden!”

Dat is een noodkreet die wij als Scheidingsplanners steeds vaker hoor. Willen scheiden, maar geen woning kunnen vinden. De woningmarkt is erg krap, waardoor koopwoningen duur geworden zijn. Daarnaast is het vinden van een betaalbare huurwoning ook niet gemakkelijk. Je moet soms jaren ingeschreven staan bij een woningbouwvereniging om in aanmerking te komen voor een woning. Scheiden leidt al lang niet meer tot urgentie. Bovendien zijn op de particuliere markt de huren torenhoog.

Omdat een dak boven je hoofd een belangrijke levensbehoefte is, weerhoudt het gebrek aan perspectief op een nieuwe woning veel mensen om het scheidingsproces in gang te zetten. En dat terwijl het op het persoonlijke vlak niet goed gaat tussen de partners. Het is immers niet voor niets dat ze willen scheiden.

Scheiden maar geen woning, wat te doen?

Iedereen vindt uiteindelijk een andere woning. Dat is een feit. Bij de een duurt het alleen iets langer dan bij de ander. Om zo’n periode beter samen te kunnen overbruggen is het belangrijk dat beide partners een duidelijk (financieel) beeld krijgen van hun mogelijk nieuwe (woon)situatie. Als je allebei weet wat die nieuwe situatie voor jou betekent, dan verlaagt dat de stress duidelijk is mijn ervaring. Er ontstaat een soort van licht aan het einde van de tunnel.

Ook geeft die duidelijkheid vaak energie om toch op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Of om toch die huurwoning te accepteren, waarvan je vooraf dacht dat de lasten daarvan wel eens te hoog zouden kunnen zijn. Want misschien is het wel mogelijk om hogere woonlasten tijdelijk te accepteren, daarover onderling goede afspraken over te maken en elkaar daarin financieel te ondersteunen.

Daarnaast is het belangrijk om ook goede afspraken te maken voor de periode dat je nog wel samen in de gezamenlijke woning woont en de scheiding in gang wordt gezet of al is afgerond. Ook dat verlaagt de stress en kan hoogoplopende discussies over geld voorkomen.

Scheiden maar geen woning, hoe pak je dat aan?

Inzicht is het allerbelangrijkste. Inzicht in je financiële lasten voor en na de scheiding. Inzicht in wat je na de scheiding nog te besteden hebt. “Waar moet ik het straks van doen?” is een veelgebruikte opmerking bij mij op kantoor. Dat inzicht kunnen als Scheidingplanners prima geven. Wij weten als geen andere wat voor een opluchting er soms ontstaat als blijkt welke mogelijkheden er wel zijn. En hoe je die moet realiseren en wat je met elkaar zou kunnen afspreken om tot concrete oplossingen te komen. ‘Ik wil scheiden, maar heb geen woning’ hoeft dus echt geen belemmering te vormen. Je kunt de scheiding in gang zetten zonder dat je een concreet perspectief hebt op een nieuwe woning. Als je in gesprek bent en blijft met elkaar, dan is er veel mogelijk. Vaak veel meer dan je denkt.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact via 035 -692 16 69 met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Auteur: Frank van Boxtel – Scheidingsplanner Den Bosch – Uden – Veghel

Frank van Boxtel -Scheidingsplanner Den Bosch - Uden - Veghel


Meer artikelen over dit onderwerp

Familiehypotheek als oplossing voor een andere woning
Scheiden maar geen huis
Ik wil scheiden, maar ik kan nergens heen

Nieuw: Quickscreening wonen

Een grote zorg voor mensen die gaan scheiden zijn de woonmogelijkheden. Kan één van ons in de woning blijven wonen? En zo niet, wat zijn mijn hypotheekmogelijkheden dan? Bovendien is het belangrijk dat voor de ondertekening van het scheidingsconvenant duidelijk is dat de woonwensen inderdaad realiseerbaar zijn. Zo voorkomen wij verrassingen achteraf en voorkomen wij dat u weer opnieuw met elkaar aan tafel moet. Op deze wijze tekent met een gerust hart uw convenant.

In ons traject bieden wij een Quickscreening aan van de mogelijkheden op woon- en hypotheekgebied. Hiermee brengen uw hypotheekmogelijkheden direct voor u in kaart. Ook kijken wij vanuit de belangen van beide partners naar andere opties om uw woonwensen te realiseren. Vanuit onze financiële en fiscale deskundigheid kijken wij net even verder en zijn we creatief in het vinden van oplossingen binnen de mogelijkheden van uw financiële situatie.

Onze Scheidingsplanner Jannie van Blotenburg werkt de Quickscreening voor u uit. Zij heeft jarenlange expertise op het gebied van hypotheken. Jannie is eveneens verbonden aan Leemans Adviseurs en zij kunnen desgewenst de gehele hypotheek voor u regelen op basis van onafhankelijk advies, deskundigheid en een helder adviesrapport.

Heeft u zelf een hypotheekadviseur? Dan zoeken wij graag het overleg met uw eigen adviseur om de woonmogelijkheden snel in beeld te hebben. Wij kennen dus geen verplichte hypotheektrajecten, uw wensen staan bij ons centraal.


Nieuw: de familiehypotheek

Bij scheidingen krijgen we steeds meer te maken met de onmogelijkheden voor het verkrijgen van de benodigde hypotheek. Terwijl juist het verkrijgen van woonruimte één van de belangrijkste zorgen is bij een scheiding. Waar veel scheidende koppels niet aan denken is dat het in veel gevallen mogelijk is om via ouders of familie een hypotheek af te sluiten; een zogenoemde familiehypotheek.

Om onze klanten vooruit te kunnen helpen met een nieuwe woning, hebben wij onlangs familie-hypotheek.nl opgericht. Als onafhankelijk financieel adviseur, fiscalist en estate planner (onder meer erfrecht & testament en schenkingsadviezen) bieden wij alle expertise om voor u een familiehypotheek in goede banen te leiden. Hierbij kijken wij naar alle belangen, zowel die van de familie als die van het scheidende familielid. Meer weten? Ga snel naar www.familiehypotheek.nl

Meer over de Scheidingsplanner Bilthoven – Hilversum – Huizen – Naarden – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.