Eigen bedrijf

Veelgestelde vragen > Scheiding en eigen bedrijf

Bij een scheiding waar een eigen bedrijf in het spel is, spelen vele complexe vragen een rol. Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen rondom de gevolgen van een echtscheiding met een eigen onderneming.

Wanneer u en/of uw ex-partner een eigen onderneming heeft, kan dit de scheiding lastiger maken. De scheiding zou zelfs de continuïteit van het bedrijf in gevaar kunnen brengen als de ondernemer de ex-partner moet uitkopen. Daarom is het belangrijk de zaken rond uw echtscheiding en eigen bedrijf goed te regelen.

De volgende zaken moet u duidelijk hebben, als u de gevolgen van een echtscheiding en eigen bedrijf in beeld wilt krijgen:
• Valt de onderneming onder het te verdelen vermogen?
• Valt uw onderneming of de winstreserve onder het te verrekenen vermogen?
• Wat is uw onderneming waard?
• Is het mogelijk om uw onderneming voort te zetten?
• Willen en kunnen u en uw ex-partner samen in de onderneming blijven werken?
• Is het pensioen in eigen beheer opgebouwd?
• Is de onderneming gestart met een gouden handdruk?

De Scheidingsplanner kan u helpen alles rondom ‘echtscheiding en eigen bedrijf’ op een rijtje te zetten.

Bij een eenmanszaak zal de ondernemer meestal zijn of haar bedrijf willen voortzetten. Wellicht is een waardering nodig, vanwege de verdeling of verrekening. Verder speelt het inkomen uit de onderneming een rol bij de bepaling van de alimentatie.

Het voortbestaan van de onderneming is vaak in het belang van u beiden. Zonder onderneming is er geen inkomen en geen alimentatie. Dit pleit voor een reële waardering van de bezittingen van de onderneming.

Er is extra aandacht nodig voor een eventueel bedrijfskrediet. Het kan zijn dat het krediet is gekoppeld aan de woning van u en uw ex-partner of dat het krediet op uw en op de naam van uw ex-partner staat.

UITKOOP EN CONTINUÏTEIT
Welke vorm uw bedrijf ook heeft, als de ondernemer de ex-partner moet uitkopen, zal dit de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen als de onderneming hiervoor niet voldoende geld heeft. Wellicht is het mogelijk dat de ex-partner een belang in het bedrijf houdt. Of dat de waarde van de onderneming wordt verrekend met andere vermogensbestanddelen, zoals het huis.

Bij een BV is er sprake van aandelen. Wanneer u samen aandelen in de BV heeft en één van u uit de BV wil stappen, dan moeten de aandelen worden overgedragen van de ene naar de andere partner. De vraag is dan hoeveel de aandelen van het bedrijf waard zijn.

In ieder geval is het aan te raden u te laten adviseren door een financieel en/of fiscaal specialist. De specialist kan u helpen bij:
• Het bepalen van de waarde van de onderneming
• Het in kaart brengen van de fiscale consequenties wanneer u uw ex-partner uitkoopt (of andersom)
• Het verdelen van het in eigen beheer opgebouwde pensioen

UITKOOP EN CONTINUÏTEIT
Als de ondernemer de ex-partner moet uitkopen, zal dit de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen als de onderneming hiervoor niet voldoende geld heeft. Wellicht is het mogelijk dat de ex-partner een belang in het bedrijf houdt. Of dat de waarde van de onderneming wordt verrekend met andere vermogensbestanddelen, zoals het huis

Wanneer u samen met uw ex-partner een VOF of man/vrouw-firma heeft, is de scheiding lastiger. Het is in ieder geval duidelijk dat de onderneming verdeeld moet worden in de scheiding. Zijn er nog andere zakelijke partners betrokken bij de VOF, dan is alleen uw deel en/of dat van uw ex-partner onderdeel van de scheiding.

Als u niet met uw ex-partner verder wilt in het bedrijf, dient u duidelijkheid te krijgen over de waarde van de onderneming. De ene partner zal de andere partner dan uit moeten kopen. Over de waarde van een onderneming is veel discussie mogelijk. U kunt voor het bepalen van de waarde van de onderneming een beroep doen op de accountant van het bedrijf, maar u kunt ook een externe accountant inschakelen. Wanneer jullie beiden de onderneming willen blijven voortzetten, is het raadzaam hier duidelijke afspraken over te maken.

UITKOOP EN CONTINUÏTEIT
Welke vorm uw bedrijf ook heeft, als de ondernemer de ex-partner moet uitkopen, zal dit de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen als de onderneming hiervoor niet voldoende geld heeft. Wellicht is het mogelijk dat de ex-partner een belang in het bedrijf houdt. Of dat de waarde van de onderneming wordt verrekend met andere vermogensbestanddelen, zoals het huis.

Of de onderneming verdeeld of verrekend dient te worden, is afhankelijk van:
• Of het bedrijf op uw naam staat of op beide namen
• Of er sprake is van partnerschap- of huwelijkse voorwaarden
• De inhoud van de partnerschap- of huwelijkse voorwaarden

VAN WIE IS HET BEDRIJF?
Veel voorkomende bedrijfsvormen zijn:
• Eenmanszaak
• VOF of man/vrouw-firma
• BV

De oprichter van de eenmanszaak is tegelijk de eigenaar. In een VOF kunnen meerdere partijen samen een bedrijf voeren. Vaak is er een vennootschapscontract waarin afspraken en regelingen zijn vastgelegd. Bij een BV is het de vraag wie de aandeelhouder is van de BV. Als er onduidelijkheid is over het eigendom van het bedrijf, kan bij de Kamer van Koophandel informatie worden opgevraagd.

WEL OF GEEN HUWELIJKSE VOORWAARDEN
Het bedrijf valt in ieder geval onder het te verdelen vermogen als u een geregistreerd partnerschap heeft zonder voorwaarden of getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Bij samenwoners, geregistreerd partners met voorwaarden en gehuwden met voorwaarden behoort de onderneming vaak tot het vermogen van één van beiden. Dan is het van belang om de partnerschapsvoorwaarden of huwelijkse voorwaarden goed te laten beoordelen, om na te gaan of de waarde van de onderneming een rol speelt bij de scheiding.

DE HUWELIJKSE OF PARTNERSCHAPSVOORWAARDEN
In de huwelijkse voorwaarden wordt benoemd of er sprake is van een gemeenschap. Het bedrijf zou dan in de gemeenschap kunnen vallen. Verder kan in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding zijn opgenomen, zoals:
• Periodiek verrekenbeding
• Finaal verrekenbeding

Als in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding is opgenomen, kan het zo zijn dat de onderneming onder het verrekenbeding valt. Dit betekent dat de waarde van de onderneming geheel of gedeeltelijk verrekend moet worden met de ex-partner.

Soms is het mogelijk om na de scheiding samen met uw ex-partner het bedrijf voort te zetten. En soms is dit ook de meest verstandige oplossing.

NIET UITKOPEN, MAAR BELANG HOUDEN
Als de ondernemer de ex-partner moet uitkopen, of andersom, kan de afkoopsom het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Vaak geldt er ook: geen onderneming, dus geen inkomen. Hierdoor kan een ondernemer ook geen alimentatie betalen.

AFSPRAKEN MAKEN
Als u ervoor kiest om samen de onderneming voort te zetten, dient u hier wel goede afspraken over te maken. Het kan nu heel goed gaan met het bedrijf, maar dat is natuurlijk geen garantie dat dit in de toekomst ook zo is. Het is heel vervelend als u via het bedrijf voor de schulden van uw ex-partner opdraait.

Wij hebben als één van de weinige in onze branche écht alle expertise in huis om alles omtrent een echtscheiding met een eigen bedrijf te regelen. Regelmatig wordt ons team ingeschakeld als financieel deskundige bij complexe (echt)scheidingen van ondernemers vanwege onze werkervaringen bij Accountants en Belastingadvieskantoren en onze gespecialiseerde opleidingen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met enkele gespecialiseerde echtscheidingsadvocaten en notarissen.

Meer weten over scheiden? Lees ook:

Waarom de Scheidingsplanner Hilversum – Bilthoven – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

 

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 035 – 692 16 69  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

Scheidingsplanner Hilversum-Bilthoven-Soest

Scheiden in Hilversum, Bilthoven, Soest, Naarden, Bussum, Huizen, Laren, Blaricum, Muiderberg, Baarn, Muiden, Weesp, Eemnes, Hilversumse Meent, Ankeveen, ‘s-Graveland, Kortenhoef, Oud-Loosdrecht, Nieuw Loosdrecht, Hollandsche Rading en Nederhorst den Berg.

Volg ons op

Facebook
LinkedIn
Google+
YouTube

Meer weten?

Bel 035-692 16 69 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.