Wat vinden kinderen belangrijk in een scheiding - Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - Soest - Het Gooi

Een scheiding heeft veel invloed op kinderen, hun gezinsleven gaat er tenslotte heel anders uitzien. Mama en papa niet meer dagelijks zien, een nieuwe woning en misschien zelfs verhuizen. Hoeveel invloed uw scheiding op uw kinderen heeft, is onder meer afhankelijk van zijn/haar leeftijd en karakter. En vooral ook van de manier waarop u met uw scheiding omgaat en of u uw kinderen goede ondersteuning biedt. Wat is voor kinderen belangrijk bij een scheiding zodat u de invloed zo beperkt mogelijk houdt?

Stel uw kinderen altijd gerust

Ook uw kinderen zijn onzeker over hun toekomst. Hoe vaak zie ik papa of mama, kan ik op dezelfde school blijven, wie brengt mij naar school of een feestje en is er straks nog wel voldoende geld voor sport, hobby enzovoorts? Stel uw kinderen gerust ook al heeft u misschien nog niet alle antwoorden op hun vragen. Zeg gewoon eerlijk dat u het nog niet weet, maar dat u dit samen gaat regelen.

Gun elkaar de ouderrol

Laat uw kinderen niet kiezen tussen u en uw ex-partner. Ze willen dat niet én kunnen dat ook niet, ze willen namelijk hun andere ouder niet tekortdoen. Spreek met uw kinderen ook niet negatief over uw ex-partner en sta open voor positieve verhalen van uw kinderen over uw ex-partner. Gebruik uw kinderen ook niet als communicatiemiddel met uw ex-partner, maar communiceer rechtstreeks met elkaar.

Laat uw kinderen contact houden met beide ouders

Het is logisch dat kinderen hun ouders minder regelmatig zien na een scheiding. Als het contact goed is en als het contact regelmatig plaatsvindt hoeft dit geen probleem te vormen. Waar kinderen veel last van kunnen hebben, is als ze één van de twee ouders helemaal niet meer of erg onregelmatig zien. Besef u dat dat het voor uw kinderen belangrijk is om goed contact te hebben met beide ouders. Het helpt uw kinderen bij het aanpassen aan de nieuwe situatie en het voorkomt problemen op latere leeftijd. Kinderen kunnen een scheiding eerder verwerken en beter een plaats kunnen geven als hun ouders in staat zijn elkaar na de ouderrol te gunnen

Geef uw kinderen een stem in uw scheiding

Geef uw kinderen de kans om zich te uiten en te vertellen wat zij belangrijk vinden. Schep hierbij niet te veel verwachtingen en geef aan dat u samen uiteindelijk bepaalt welke afspraken er gemaakt gaan worden. Het belangrijkste is dat uw kinderen zich gehoord voelen.

Blijf naar uw kinderen luisteren

Goed naar uw kinderen luisteren is niet alleen belangrijk tijdens het eerste gesprek waarin u uw kinderen vertelt dat u gaat scheiden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld dichtklappen tijdens dit gesprek of door emoties overmand worden. Vragen komen dan meestal later. Maak dus ook na het eerste gesprek voortdurend tijd vrij voor uw kinderen, zodat zij hun verhaal kwijt kunnen en hun zorgen met u kunnen delen. Wacht dus niet tot zij met hun vragen bij u komen, maar initieer regelmatig een tussentijds gesprek met uw kinderen. Uw kinderen zullen misschien niet altijd open staan voor een gesprek, maar het is goed ze wel steeds deze mogelijkheid te bieden.